Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Nedžme Zukorlić i skulptura Nevene Milosavljević

Izložba slika Nedžme Zukorlić i skulptura Nevene Milosavljević, biće svečano otvorena u četvrtak 18. maja 2023. g. u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo brdo). Izložba će trajati do 30. maja.

 



 


Izložbenu postavku, objedinjenu nazivom „Ispod površine“, čine recentni radovi dve umetnice mlađe generacije. Radovi Nedžme Zukorlić bave se suštinskom idejom slobode kao delom individualnog i kolektivnog. Na njima je prezentovan čitav jedan univerzum značenja i slojevitosti, a koja dolazi iz područja skrivenog ili nepoznatog i drugačijeg percipiranja pojma slobode žene. Ta ideja je pretočena u realističan likovni izraz sa elentima kao što su boja, svetlost, senka i biljke koje svojom simbolikom cirkulišu između ekstremističnog i misterioznog prikaza žene do onog iskonskog, duhovnog, neopipljivog i dragocenog. Serija skulptura Nevene Milosavljević predstavlja umetnički izraz koji kombinuje različite materijale u cilju stvaranja vizuelnog i  emocionalnog kontrasta. Materijali u kojima umetnica stvara odaju harmoničan efekat, naglašavajući teksturu i boju svakog elementa. Ideja ravnoteže iščitava se u suprotnosti materijala koji su međusobno povezani.



Nedžma Zukorlić rođena je 1996. u Novom Pazaru gde završava osnovnu i srednju školu. Osnovne studije je okončala na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na Departmanu za umetnost, smer slikarstvo, pritom je apsolvent na Departmanu za filološke nauke, smer bosanski jezik i književnost. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku u klasi prof. Radomira Kneževića, gde upisuje i doktorske studije u klasi prof. Katarine Zarić.

Priredila je dve samostalne izložbe, u Novom Pazaru i Beogradu, učesnica na preko četrdeset kolektivnih izložbi i tri likovne kolonije u zemlji i inostranstvu. Dobitnica treće nagrade na Likovnom salonu mladih u Novom Pazaru. Radi kao asistent na UNINP. Član je ULUS-a.



Nevena Milosavljević rođena je 1996. u Čačku. Osnovne akademske studije završava na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo. Potom upisuje master akademske studije na istom fakultetu, odsek vajarstvo, i završava ih u klasi redovnog profesora Zdravka Joksimovića.

Izlagala je na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Neke od značajnijih izložbi su “Oktobarski salon” u Šapcu 2018. i 2022. godine, “Niški salon 12/2” 2022. godine. Učesnica je nekoliko kolonija i simpozijuma u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za skulpturu u galeriji “Josip Bepo Benković” Herceg Novi, Crna Gora.



 


 


Datum objavljivanja: 17.05.2023.