Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Ljubice Cuce Sokić

U Galeriji RTS-a, Takovska 10, od 18. marta do 2. maja, biće postavljena izložba slika nedavno preminule slikarke Ljubice Cuce Sokić. Otvaranje izložbe i direktan prenos na 2. programu RTS-a u sredu 18.3.2009. u 20 h

 


U znak sećanja, ali i na tragu još ranije začete ideje o neophodnosti celovitog predstavljanja stavaralaštva slikarke, akademika Ljubice Cuce Sokić, Galerija RTS-a pripredila je retrospektivnu izložbu jedne od naših najznačajnijih i najosobenijih stvaralaca 20. veka. 

Akademik Ljubica Cuca Sokić bila je jedan od malobrojnih čuvara slikarske tajne u savemenom svetu. Rođena je 1914. godine u Bitolju. Slikarstvo je studirala u Beogradu i Parizu. Od 1968. godine član je Srpske akademije nauka i umetnosti. Umrla je početkom ove godine, u Beogradu, u 95-oj godini života. Svoje prve slike, tridesetih godina 20. veka, ostvarila je u ključu poetskog realizma. Tragajući za «čistim jezikom» slikarstva, približavala se svetu apstraknog, ali nikada doista nije i prekoračila tu granicu. Njeno slikarstvo najčešće se opisuje kao intimističko. U početku slikala je mrtve prirode, pejsaže, figure i portrete, a kasnije, redukujući formu, približila se geometrijskoj i umerenoj apstrakciji. 




 U Galeriji RTS-a u hronološkom nizu biće predstavljeno 37 slika Ljubice Cuce Sokić, nastalih u periodu između 1936. i 2004. godine, iz fundusa Srpske akademije nauka i umetnosti, beogradskog Narodnog muzeja, Muzeja grada Beograda, i iz privatnih kolekcija. Autor postavke i teksta u katalogu je istoričar umetnosti Nikola Kusovac.   

U direktnom prenosu otvaranja na Drugom programu RTS-a učestvovaće brojni gosti, likovni kritičari, umetnici, kolekcionari i poštovaoci stvaralaštva Ljubice Cuce Sokić. Urednik i scenarista prenosa: Danijela Purešević, reditelj: Vujadin Vujović.


Portfolio Galerija RTS


Datum objavljivanja: 17.03.2009.