Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Jovana Bijelića

U četvrtak, 4. novembra u 19 časova u Galeriji RTS, Takovska 10, Beograd, otvara se izložbe slika Jovana Bijelića (remek dela iz Narodnog muzeja u Beogradu).

 


U Galeriji RTS-a  biće predstavljen izbor najznačajnijih dela jednog od vodećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka, Jovana Bijelića, iz fundusa beogradskog Narodnog muzeja. Reč je o 22 ulja na platnu i kartonu nastalih između 1919. i 1937. godine; zastupljeni su predeli, mrtve prirode, enterijeri, aktovi, portreti, kao i autoportret. Autor izložbe i kataloške studije je viši kustos Narodnog muzeja, Ljubica Miljković. 

 

Jovan Bijelić rođen je 1884. godine u Reveniku kod Bosanskog Petrovca. Slikarstvo je studirao u Krakovu, a usavršavao se u Parizu i u Pragu, kod Vlaha Bukovca. Od 1919. je živeo u Beogradu, gde je bio scenograf a potom i šef slikarske radionice Narodnog pozorišta.

 

Takođe, u svom ateljeu je vodio slikarsku školu kroz koju su prošli mnogi značajni slikari. Jedan je od osnivača i pripadnik umetničkih grupa: Grupa umetnika, Oblik, Slobodni i Nezavisni. Za člana SANU izabran je 1963. godine. Umro je u Beogradu 1964. godine.

 

U tekstu kataloga izložbe, istoričarka umetnosti Ljubica Miljković, konstatuje: „Bijelić je anticipirao, predvodio i pratio matične tokove slikarstva u nekadašnjoj Jugoslaviji. Razvijao se od prihvatanja iskustava simbolizma, Pola Sezana i apstrakcije, preko ekspresionizma forme, novog realizma i tradicionalizma, do kolorističkog i osobenog ekspresionizma koji sluti nova ishodišta. Za sobom je ostavio više remek-dela i antologijskih ostvarenja.

 

I pored manjih nedostataka, Narodni muzej čuva najcelovitiju zbirku slika ovog radoznalog umetnika-istraživača, koja je i primer nepogrešivog izbora prilikom otkupljivanja i prihvatanja poklona. Ona vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od najuglednijih korifeja našeg slikarstva između dva svetska rata. Vredna je što obuhvata više remek-dela i kapitalnih ostvarenja, koja su nezaobilazna kod svakog predstavljanja vrhova srpske umetnosti 20. veka".


Portfolio Galerija RTS


 


 


Datum objavljivanja: 04.11.2010.