Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Igora Vasiljeva

U Galeriji RTS-a 3. decembra u 19 h, biće otvorena izložba slika jednog od naših najosobenijih umetnika, Igora Vasiljeva, koje su, sticajem različitih okolnosti, retko izlagane i malo poznate široj publici. Izložba obuhvata 30 slika - ulja na platnu, kartonu i pausu.

 


Izuzev jedne slike iz fundusa beogradskog Narodnog muzeja i dva dela iz Kolekcije Cepter, ostali radovi ustupljeni su iz privatnih zbirki. Izložbu će otvoriti predsednik Upravnog odbora RTS-a, akademik Nikša Stipčević, a o stvaralaštvu Igora Vasiljeva govoriće autor postavke, likovni kritičar Đorđe Kadijević.




Igor Vasiljev je rođen 1928. godine u Beogradu, u porodici ruskih emigranata. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, koju je upisao 1948. godine, nakon nekoliko prekida trajno napušta 1952. godine, kada upisuje istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Pod nerazjašnjenim okolnostima, na studentskoj ekskurziji, tragično je izgubio život u proleće 1954. godine. Ostvario je više od 120 slika i manji broj crteža.




U  tekstu kataloga Đorđe Kadijević, između ostalog, objašnjava tri karakteristične stvaralačke faze Igora Vasiljeva:

 "Prva je obeležena podsticajnim uticajem njegovog umetničkog idola, Van Goga. U toj fazi, najveću vrednost maju njegovi brojni autoportreti. U drugoj fazi dominiraju pejzaži kojima Vasiljev potvrđuje svoju vezanost za beogradsko naselje Senjak i obližnju obalu Save.

Treća i poslednja faza u Vasiljeva otkriva možda najznačajnije svojstvo njegovog talenta – osećaj za ono što je u stvaralačkoj imaginaciji irealno, fantastično, oniričko, mistično. Iako radoznalo zagledan u svet oko sebe, Vasiljev je jednako obuzet i vizijama, čudnim prizorima koji izranjaju iz nesvesnog dela njegovog bića. Njegova finalna "plava faza" prožeta je vizionarskom slutnjom o jednom "paralelnom svetu" koji egzistira mimo puke stvarnosti. Slike iz ove faze daju delu Vasiljeva najveći opšti značaj, jer je on u njima među prvima, ako ne i prvi, nagovestio pojavu sveta poetske fantastike koja će, u godinama posle njega, dati osoben karakter slikarstvu beogradskog kruga".


 


Datum objavljivanja: 02.12.2008.