Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba skulptura Petra Palavičinija

Izložba skulptura jednog od najznačajnijih srpskih međuratnih umetnika, Petra Palavičinija, prva je postavka koju će publika imati prilike da vidi u novom prostoru. Otvaranje izložbe je u četvrtak, 1. jula, 2010. u 20 časova.


 


U nameri da svoju izložbenu delatnost proširi i na polje skulpture Radio-televizija Srbije otvara još jedan izložbeno-galerijski prostor. Naime, planirano je da pored redovnih izložbi slika u Galeriji RTS-a, u holu zgrade u Takovskoj, adaptiranom za potrebe izlaganja vajarskih ostvarenja, dva do tri puta godišnje budu priređene izložbe naših renomiranih autora.


Izložba skulptura jednog od najznačajnijih srpskih međuratnih umetnika, Petra Palavičinija, prva je postavka koju će publika imati prilike da vidi u novom prostoru. Reč je o 26 skulptura (biste, aktovi, figure) nastalih u periodu između 1919. i 1957. godine, kao i četiri slike drugih autora koji čine svojevrsnu dokumentarističko-umetničku dopunu ove postavke. Svi radovi potiču iz umetnikove zaostavštine, i ustupljeni su za izlaganje ljubaznošću porodice Palavičini. Autori postavke i teksta kataloga su istoričari umetnosti Ljiljana Porčić i Dušan Milovanović.


Često se govori kako je Petar Palavičini imao tri zavičaja: Dalmaciju, Češku i Beograd. Palavičini je rođen 1887. godine na Korčuli, gde uči kamenorezački zanat. Godine 1909. na praškoj Likovnoj akademiji upisuje specijalistički kurs kod čuvenog češkog vajara Jozefa Vaclava Miselbeka. Godine 1921. Petar Palavičini trajno se nastanjuje u Beogradu. Bio je profesor na Umetničkoj školi, jedan od osnivača grupe „Oblik“; slovio je za jednu od omiljenih ličnosti u javnom životu Beograda.


Izložba je otvorena do 30.09.2010.


 


Portfolio galerija RTS


 


 


 



Datum objavljivanja: 30.06.2010.