Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba skulptura arhitekte Aleksandra Leka

U četvrtak, 4. maja, u 19 časova biće otvorena izložba njegovih skulptura i crteža „Lekoviti univerzum“ na kojoj će biti prikazan izbor radova nastalih u periodu od 1989-2023. godine.

 


Na otvaranju će, pored direktorke UK Parobrod, prof. dr Marije Pavlović i autora govoriti arhitekta Bojan Kovačević.



U svojoj potrazi za odgovorima Aleksandar Leko se već više od tri decenije, pored arhitekture u njenim raznim aspektima, bavi i skulpturom kao sredstvom materijalizacije svojih razmišljanja i unutrašnjih spoznaja.



Lekove skulpture su u likovnoj izražajnosti rudimentarne, stroge i opominjuće, forme kao i primenjeni materijali, uglavnom čelik i kamen, simbolizuju težinu bivstva suočenog sa nepojmljivim ali i nepravdom dok im, sa druge strane, njihova ritmička razigranost daje energiju optimizma. One govore o čoveku, kroz kontinuum vrste, o jedinci u mnoštvu i nesagledivom okruženju. Pored ove prve grupe prikazane su i skulpture koje su cinične i provokativne a koje autor nekada potpisuje sa „Par le Sculpteur Provocateur“. Te druge pružaju uvid u Lekovo viđenje savremenog društva i čoveka sa raznim manama, koji bi da nisu štetni bili komični.



Kako sam autor kaže o razvojnom putu njegove skulpture „Otpočeo sam sa biblijskom tematikom da bih se, u nekom trenutku, obreo u stilizovanom univerzumu, materijalizujući slike koje su mi se javljale, danas shvatajući da je sve to jedno. Moje interesovanje za istoriju, arhitekturu, umetnost, religije, pronašlo je svoj plastički izraz u „Lekovitom univerzumu“ koji je pred vama.“



Aleksandar Leko je rođen 1964. godine u Beogradu gde se i školovao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U dobi od 12 godina rešio je da postane arhitekta i do danas se nije pokajao. Od 1991. godine živi i radi u Beogradu i Beču. Bavi se projektovanjem, projektnim menadžmentom, enterijerom, dizajnom izložbi, muzeologijom, arhivistikom, istorijskim i simbolističkim istraživanjima, arhitektonskom kritikom i skulpturom, po pozivu drži predavanja iz oblasti arhitekture, umetnosti i antikviteta. Projektovao je brojne i izveo nekolike objekte u Austriji i Srbiji. Učestvovao je na mnogim izložbama i arhitektonskim i vajarskim konkursima. Više puta je nagrađivan. U dva mandata vodio je Komisiju za međunarodnu saradnju Inženjerske komore Srbije. Bio je član Saveta dijaspore Savezne vlade Savezne republike Jugoslavije (2001-3). Član je DAB, UAS, IKS i ULUPUDS. Govori 5 jezika.


 


 



Datum objavljivanja: 03.05.2023.