Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Sedam mladih

U četvrtak, 24. marta u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4, otvara se izložba Udružrnja likovnih stvaralaca Šapca, (ULSŠ), pod nazivom, "Sedam mladih".


 


ULSŠ

Udruženje likovnih stvaralaca Šapca (ULSŠ) osnovali su umetnici i likovni pedagozi Šapca 1971. godine. Servisnog je karaktera i ima savremene organizacione modele rada. Bavi se organizacijom izložbi i umetničkih kolonija i izdavaštvom. Udruženje je internacionalnog sastava i otvoreno za sve vidove saradnje. Ima više od stotinu članova različitih kategorija koji su svrstani u nekoliko tematski i organizaciono objedinjenih grupa. Na tradicionalnoj Godišnjoj izložbi ULSŠ dodeljuje Nagradu mladom autoru i Nagradu Mara Lukić-Jelesić za dugogodišnji doprinos likovnoj umetnosti.



Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči "Eon"

Klub ljubitelja stripa i pisane reči "EON" osnovan je 2003. godine uz stručnu pomoć Udruženja likovnih stvaralaca Šapca.„EON” učestvuje na svim strip manifestacijama u Srbiji i organizator je festivala u Šapcu koji okuplja sve relevantne umetnike aktuelne strip scene. U prostorijama Udruženja dostupna je obimna strip literatura a moguće je pohađati i školu stripa Vladimira Aleksića.



Udruženje fotografa "Focus"

Focus čini grupa fotografa iz Šapca koji promovišu umetničku fotografiju, a okupljeni su oko ULSŠ-a. Ova grupa izdaje časopis-katalog Focus, a priređuju i izložbe fotografija u galerijskim i drugim, neformalnim prostorima. Od 2007. godine to udruženje dodeljuje godišnju nagradu "Rista Marjanović" koja nosi ime čuvenog ratnog fotoreportera poreklom iz Šapca. Klub ljubitelja likovne umetnosti "Minerva" j osnovan je 1995. godine  sa ciljem da okupi ljubitelje likovne umetnosti. Nalazi se u prostorijama ULSŠ-a. Članovi tog kluba se, pored edukacije, bave i popularizacijom kako likovne tako i drugih oblika umetnosti, kao i  povezivanjem sa drugim institucijama istog ili sličnog tipa.



Galerija ULSŠ-a je relevantan izlagački prostor namenjen umetnicima različitih profila. Poseduje neophodnu opremu za izlaganje i tehničke mogućnosti za organizovanje promocija i predavanja iz oblasti likovne umetnosti.



Dragiša Marinković je rođen je u Šapcu 1987. godine. Student je završne pete godine Master studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (odsek slikarstvo). Sa izlagačkom aktivnošću otpočeo je 1994. godine u Galeriji Kulturnog centra Šabac. Učestvovao je na skoro svim izložbama Udruženja likovnih stvaralaca Šapca od 2006. godine, na svakom Oktobarskom salonu u Narodnom muzeju Šabac, kao i na više žiriranih izložbi Fakulteta likovnih umetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti (2008), kao i prve nagrade na III Bijenalu akta održanom u Kulturnom centru Šabac (2009). Kao jedan od najboljih studenata Univerziteta u Srbiji, korisnik je stipendije Dositej Obradović i stipendije Udruženja ljubitelja Hilandara, sa sedištem u Klivlendu (SAD).




Jelena Mule Crnčević je rođena 1977. godine u Šapcu. Završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu - zidno slikarstvo. Organizovala nekoliko samostalnih izložbi i izlagala na više kolektivnih. Dobitnica je nagrade "Igor Belohlavek", 2004. godine na Oktobarskom salonu u Šapcu.




Kristina Pantelić je rođena 1982. godine u Beogradu. Crtanje i slikanje učila kod prof. Dragiše Marsenića u Šapcu. 2001. godine završila srednju Školu za umetničke zanate u Šapcu i iste godine upisala Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Dušana Todorovića. Do sada je priredila dve samostalne izložbe i učestvovala na kolektivnim u Tršiću, Šapcu, Beogradu i Novom Sadu. Student master studija u Novom Sadu.



Vladimir Cerović je rođen 1985 god. u Valjevu. Srednju Školu za umetničke zanate završio je u Šapcu 2003. Diplomirao je slikarstvo 2008 god. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Milana Blanuše. Do sada je priredio dve samostalne izložbe i učestvovao na više kolektivnih: "Studentski crtež" Beograd, 2005. godine, "Španija - Pogled sa strane", Novi Sad 2006. godine i "Završna izložba studenata AU" u Novom Sadu 2008. godine. Dobitnik je tradicionalne nagrade "Igor Belohlavek" na 52. Oktobarskom salonu u Šapcu 2008. godine.




Tamara Isaković je rođena 1978. u Šapcu gde je završila srednju Školu za umetničke zanate. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na grupi za istoriju umetnosti, nakon čega je radila u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Trenutno radi u srednjoj Muzičkoj školi u Šapcu kao profesor istorije kulture i civilizacije. Bavi se različitim vidovima primenjene umetnosti, grafičkim dizajnom i fotografijom. Član ULSŠ i Kolektiva. Dobitnica je godišnje nagrade za fotografiju "Rista Marjanović" 2007. godine.




Branko Jović je rođen 1983. godine u Šapcu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. godine, kod profesora Rastka Ćirića i Jugoslava Vlahovića.




Marko Gavrilović je rođen u Šapcu 1983. godine. Studirao u Beogradu, apsolvent Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani. Fotografijom se bavi iz hobija.



Datum objavljivanja: 23.03.2011.