Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba radova Zorana Todorovića

U Galeriji FLU od 28. novembra do 6. decembra biće predstavljena izložba Zorana Todorovića povodom stupanja u zvanje vanrednog profesora za užu umetničku oblast Novi mediji na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.


 


Radovi na izložbi predstavljaju jedan segment autorovog  ukupnog umetničkog, naučnog i pedagoškog rada kojim se predstavio kao kandidat za stupanje u zvanje vanrednog profesora.

 



Za Zorana Todorovića okvir samog likovnog dela kao cilja je pretesan, cilj istraživanja je složena životna situacija i spojevi faktora koji za autora prevazilaze klasični umetnički pristup. Njegovo umetničko istraživanje nije sama prezentacija jednoznačnog rezultata, već određenje postaje sistem radnji i ispitivanja koji obrađuju pitanja i moguće odgovore pojava koje autor bira po prioritetima. Dakle, umetnička sredstva postaju podrška i put do mogućih odgovora. Umesto eskapizma autor bira suočavanje, moguću iritaciju, provociranje reakcija posmatrača. Umetnost ovde nije radi same sebe, važni su odgovori koji se nameću i voljom posmatrača i njihovim utiscima. Autor koristi svaku vrstu reakcije za svoje viđenje istine koju do određene mere vodi kao moderator u kontaktu sa drugom stranom. Opet kao i u starijim radovima, nespojivost po nametnutim ili ustaljenim korektivima, postaje moguća kao problem i postaje rezultat. U  praksi Zorana Todorovića iako je proces ispraćen do kraja, svaki krajnji domet postaje nova tačka polaska za novo grananje istraživanja.

Iz izveštaja komisije za izbor kandidata u zvanje vanrednog profesora FLU

 



Zoran Todorović (Beograd, 1965). Diplomirao je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1992, magistrirao 1995, i doktorirao 2011. godine. Trenutno je u zvanju vanrednog profesora na FLU, na kome je zaposlen od 1998. godine kao asistent. Od 2006. godine  bio je u u zvanju docenta. Vodi nastavu na predmetu Transmedijska istraživanja. Aktivno je učestvovao  u  osnivanju modula Novi mediji. Izlaže samostalno i grupno od 1992. godine u institucijama, galerijama i na festivalima novih medija:  MSUV, Novi Sad; Salon MSU, Beograd; Galerija Remont, Beograd; MSU, Zagreb; Artspace, Sidnej; Ars elektronica, Linc; ZKM, Karlsrue; NRLA Glazgov – Pert; Lux Centar, London; Transmedijale, Berlin; Video marathon, Njujork; World  Information,  MSU, Beograd; Blood and Honey – Essl Collection, Beč;  Austrian Cultural Forum, Njujork.  Predstavljao je Srbiju na 53. bijenalu u Veneciji. Dobitnik je nagrade 41. oktobarskog salona. Njegovi radovi se nalaze u značajnim muzejima i privatnim kolekcijama, među kojima su Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.  Periodično objavljuje eseje i tekstove o svom radu i o umetnosti. O radovima Zorana Todorovića pisali su J. Denegri, M. Šuvaković, S. Vinč, M. Poter, B. Dimitrijević, M. Pandilovski, J. Čubrilo, S. Kacunko, Dž. Klark.

 



www.zorantodorovic.com


 



Datum objavljivanja: 28.11.2016.