Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba radova novih članova SULUV-a

U ponedeljak, 24. januara, u 19 časova, u Galeriji SULUV biće otvorena izložba radova novih članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.


 


Na izložbi će biti predstavljeno ukupno 9 umetnica i umetnika: Dunja Branovački, Luka Drljan, Sara Masnikosa, Milana Simić, Vikorija Zdravković, Luna Jovanović, Darija Dragojlović, Konstantinos Petrović, Jelena Kukić. Izložba će trajati do 5. februara 2022.



Izložba novih članova jedan je od sastavnih činilaca redovnog programa Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine u proteklih 5 decenija. Pored toga što se održava u znak dobrodošlice novim članovima, izložba je posvećena promociji aktuelnih umetnika i umetnica u polju likovne umetnosti koji žive i rade u Vojvodini. U skladu sa heterogenim karakterom Udruženja, publika će i na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove umetnica i umetnika različitih generacija i poetika, koji istražuju u različitim medijima, od tek svršenih studenata Akademije umetnosti do onih starijih stvaralaca već poznatih na umetničkoj sceni. Novi članovi će se predstaviti radovima koji u najvećoj meri problemtizuju izazove sadašnjeg trenutka – uticaj antropocena, konzumerizma, čovekovu funkciju i poziciju, rodni identitet i polne razlike, stvarna i izmišljena čudovišta, prirodu itd.




Dunja Branovački (1985, Senta) osnovne i master studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U svojim radovima proučava stvarna i izmišljena čudovišta, prirodu, zbirke, maske, vizuelne liste i kabinete čudesa.



Instagram



 



Luka Drljan (1997, NovI Sad), 2016. završio je Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu, smer dizajn grafike. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završava 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog. Redovno izlaže od 2015. godine. Izlagao je na dve samostalne i više grupnih izložbi. Dobitnik je prve nagrade na Rumskom likovnom salonu 2019. godine.



Instagram



 



Darija Dragojlović (1996, Kraljevo), trenutno je na završnoj godini master slikarskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kod prof. Vidoja Tucovića. Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu, na odseku zidno slikarstvo, u klasi prof. Gorana Rakića. Realizovala je šest samostalnih izložbi i učestvovala na više grupnih, na teritoriji Republike Srbije. Učestvovala je na likovnim kolonijama i stručnim praksama u oblasti konzervacije i restauracije kulturnog nasleđa. Stipendista je Dositeje Fonda za mlade talente 2019/2020. godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Članica je SULUV-a i Šok zadruge, u okviru koje je od 2021. godine jedan od urednika likovnog programa. Živi i radi u Novom Sadu. U svom radu preispituje individiualan i kolektivan odnos prema prirodnim fenomenima koji se suočavaju sa uticajem antropocena, usled čega dolazi do modifikacije njihovih prirodnih stanja i mehanizama, pa je samim tim, njihova dalja postojanost  ujedno i upitnog karaktera.



Instagram



 



Milana Simić (1995, Prijedor), osnovne studije slikarstva završila je na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju 2019. godine a master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2021. godine. Članica je Udruženja likovnih umetnika u Prijedoru i SULUV-a. Izlagala je na više samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Učestvovala je na raznim kolonijama, festivalima, projektima i publikacijama. U saradnji sa Kulturnim centrom „Lab“ u Novom Sadu, organizovala je pet samostalnih izložbi mladih umetnika iz Srbije i regiona 2020. i 2021. godine. Milanin umetnički rad odnosi se na istraživanje u polju slike, objekta, instalacije, fotografije i videa. Trenutno obavlja stručnu praksu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, gradu u kojem živi i stvara.



Behance



 



Luna Jovanović (1990, Novi Sad) osnovne studije završila je na katedri za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013), master studije na interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2015) na odseku Teorija  umetnosti i medija, pod mentorstvom prof. Miodraga Šuvakovića. Priredila je sedam samostalnih izložbi (Stvar, Muzej šibica, Sremski Karlovci (2018); Hortus Femini, Mali likovni salon, Sombor (2017); Stvar, galerija Štab, Beograd (2016); Hortus Femini, Kulturni centar Novog Sada (2014); Autoportreti, galerija Lautliev, Plovdiv, Bugarska (2014); Utisci, Kulturni centar Zrenjanina (2013); Autoportreti, galerija New Moment, Beograd (2011). Učesnica je na brojnim grupnim izložbama i festivalima u Srbiji i inostranstvu. Njeni fotografski radovi objavljeni su u relevantim štampanim i online publikacijama – zbornicima umetnosti, časopisima za kulturu i umetnost i magazinima sa područja Srbije. Aktivno se bavi primenjenom fotografijom kao osnivač fotografskog studija Intuit, a umetnički rad zasniva na fotografskom mediju.



studiointuit.com



 



Konstantinos Petrović (1995, Valjevo), student je master studija slikarstva na Akademiji umetnost i u Novom Sadu, kod prof. Vidoja Tucovića. Završio je osnovne akademske studije na Filološko umetničkom fakultetu, smer Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakić. Do sad realizovao devet samostalnih  i ostvario učešće na više grupnih izložbi. Pored toga aktivan je i na realizaciji mnogobrojnih projekata i radionica iz oblasti umetnosti. Deo je  kolektiva Šok zadruge od 2020. godine, i jedan je od suosnivača udruženja Grafička mreža. Živi i radi u Novom Sadu. Svoj rad bazira kao proces kontinuiranog prikupljanja i klasifikovanja bojenih uzoraka , koji  kodiranjem na osnovu boje (davanjem šifre, odnosno imena), guei svoje značenje i pređašnju funkciju, tako  radovi postaju svojevrsne „kolekcije”, koje za cilj imaju izazivanje intenzivnog vizuelnog nadražaja kod posmatrača, a sve u svrhu preispitivanja fenomena konzumerizma.



Instagram



 



Sara Masnikosa (1995, Subotica) u svom radu koristi prostorne objekte koji u sadržaju teme prikazuju različite vidove društvenog angažovanja. Ovi prostori, mapirani kroz dimenziju kutije, predstavljaju pozornicu određene čovekove funkcije.  Završila je Gimnaziju u Paraćinu 2014. i iste godine upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završila je 2020. u klasi prof. Gorana Despotovskog. Master akademske studije slikarstva završava 2021., takođe u klasi profesora Gorana Despotovskog. Redovno izlaže od 2015. godine. Do sada je izlagala na devet samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama. Učesnica je mnogobrojnih projekata, radionica i likovnih kolonija. Dobitnica je Dositejeve stipendije 2019/20 i  Dositejeve stipendije 2020/21, Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANJE (2020) i nаgrаde Fоndаciје Mali princ zа vrhunskе rеzultаtе u оblаsti umеtnоsti (2021).



Instagram



 



Viktorija Zdravković (1996, Kraljevo), završila srednju Umetničku školu u Kraljevu 2015. godine, smer grafički dizajn. Diplomirala 2019. godine na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića, kao najbolja studentkinja. Završila je master studije 2021. godine na Akademiji umetnosti Novi Sad, smer crtanje, pod mentorstvom prof. Jasne Gulan Ružić. Do sada je svoj rad izlagala na pet samostalnih i preko dvadeset grupnih izložbi. Trenutno je na master studijama roda na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U svom radu se pretežno bavi istraživanjem rodnog identiteta, kao i problematikom polne razlike.



Instagram



 



Jelena Kukić (1994, Apatin), srednjoškolsko obrazovanje stiče u Novom Sadu, u Srednjoj školi za dizajn Bogdan Šuput. 2018. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, na katedri za slikarstvo. 2020. godine, na istoj Akademiji, pod mentorstvom red. prof. mr Sava Pekovića završava master studije slikarstva. Do sada je samostalno izlagala pet puta. Učesnica je mnogobrojnih kolektivnih izložbi u zemlji i regionu, kao i likovnih kolonija i radionica. Izraz koji najčešće bira u svom izražavanju jeste apstrakcija. Umetnica je povezuje sa dematerijalizacijom opipljivog. Sklanjanje od klasičnih formi, na koje su oči navikle – koje više nisu čiste, jer nose u sebi već opisano značenje, na koje smo naučeni i koje je često višesmisleno. Apstrakcija zalazi u necitirane forme. Slika postaje ogledalo duha, a kao takva je jedina istina koja nam se nudi. Samim tim, slika kao takva, dobija određenu širinu, mogućnost da se u nju upišu neopipljive dragocenosti svakodnevnice.



artjelenakukic.com


 



 


Datum objavljivanja: 20.01.2022.