Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba radova Mome Kapora

Svi zainteresovani građani biće u prilici da pogledaju izložbu radova Mome Kapora do 27. aprila 2017. godine u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.


 


Otvorena izložba "MOMO, PAR LUI MEME"





Malo je onih koji za života postanu legende, a tu tako retku privilegiju imao je Momo Kapor, najbolji pisac među slikarima i najbolji slikar među piscima, o čijem je životu i radu, uoči njegovog 80. rođendana, večeras, u Domu vojske Srbije, otvorena izložba "Momo Kapor njim samim".



Još jednom se pokazalo da je sve u vezi sa ovim večitim mladićem naše kulturne scene i saradnikom magazina "Odbrana" iz vremena bombardovanja - događaj. Naime, izložba za koju možemo zahvaliti fondaciji "Momo Kapor" i Medija centru odbrana, otvorena je u prisustvu  Vladana Vukosavljevića, ministra kulture Srbije, diplomata, brojnih stručnjaka za likovnu umetnost, i poštovalaca dela velikog umetnika. Pozdravljajući prisutne, LJiljana Kapor, umetnikova supruga je naglasila da koncept izložbe nije slučajno odabran: "Momo je pišući o drugima i slikajući druge zapravo stavio celu svoju biografiju, stavove, na uvid."



Ministar kulture Republike Srbije, Vladan Vukosavljević, podsetio je na sve ono po čemu je on lično pamtio Kapora - na njegove emisije na radiju "Radio Beograd 202" kojima je ovdašnjoj publici približavao jednog Okudžavu, i mnoge druge čija su se imena ovde retko čula: "Čovek neverovatnog dara i renensansne prirode, Petar Pan naše kulture u najboljem smislu te reči, često je pred sobom imao razne Kapetan Kuke koje je uvek pobeđivao. Bio je često osporavan od raznih, što talentovanih što kvazitalentovaih pisaca koje mi danas više i nepamtimo, za razliku od njega."   



I zaista, može se reći da je večeras otvorena izložba pravi izlog te bogate prirode, počev od fotografija sa roditeljima, pozivnog pisma likovne akademije da dođe i polaže prijemni ispit, preko školskih knjižica i indeksa studija, ranih radova koji do sada uglavnom nisu izlagani. Beli se nežni at na nekoj obali, uhvaćen u oku umetnika negde 1956. godine, kad je on bio tek mladi student Likovne akademije u Beogradu. Tu su i njegovi njujorški crteži, plakati za izložbe u ovom najvažnijem centru kulture na svetu. Jer, kao što to reče pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra Odbrana: "Izložba je zamišljena kao likovno putovanje kroz tri najvažnije tačke u njegovom životu - Sarajevo, NJujork i Beograd." 



Nikola Kusovac, naš veliki stručnjak za likovnu umetnost i konzervaciju, dodao je još grumen zlata za ovaj portret, pripovedajući o jednom putovanju sa Kaporom u Hilandar, kada je taj jedan dan u ovoj svetinji bio dovoljan velikom piscu da napiše svoju najbolju knjigu, "Hroniku izgubljenog grada". "Slušajući monahe i zapitkujući ih, on je uradio ono što je naučio od svog mentora Nedeljka Gvozdenovića na Likovnoj akademiji-da odvoji važno od nebitnog. Zato pisac Kapor zapravo duguje slikaru Kaporu, a to se vidi i u njegovim knjigama", rekao je Kusovac. Kako god, jedna izvanredna izložba poziva građane da vide ko je bio Momo Kapor i šta je radio u belom svetu, pre nego što je njegov krug na Adi Ciganliji postao obavezna ruta za sve.


 



Datum objavljivanja: 08.04.2017.