Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba radova diplomaca Fakulteta primenjenih umetnosti

U ponedeljak, 10. jula u 19 časova u Bioskopu Balkan, biće svečano otvorena izložba diplomskih radova studenata 4. godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Diploma 2023.

 



 


U godini obeležavanja 75 godina postojanja Fakulteta, na pomenutoj izložbi biće predstavljeno preko 200 radova iz oblasti primenjenog slikarstva, scenografije, grafike, primenjenog vajarstva, animacije, ilustracije, fotografije, konzervacije i restauracije, scenskog kostima, savremenog odevanja, industrijskog dizajna, keramike, tekstila, pisma, grafike i knjige i grafičkog dizajna. Komesar izložbe je dr um. Tijana Kojić, vanredni profesor FPU.



Povodom ove izložbe, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, red. prof. Goran Čpajak je u uvodnom tekstu istakao: „Sledstveno činjenici da je umetničko stvaralaštvo bitan činilac u oblikovanju svetonazora i načina promišljanja i komentarisanja društvenih okolnosti, studenti se upućuju na kreativno i originalno razmišljanje, koje je usmereno ka oblikovanju dela iz oblasti primenjenih umetnosti, koja su u najbližem dodiru sa čovekom i njegovim svakodnevnim potrebama. Njihov stvaralački potencijal razvija se u duhu negovanja harmoničnih odnosa između istorijski potvrđenih vrednosti, tradicionalnih veština i još uvek nemapiranih polja novih ideja i aktuelnih društvenih i kulturoloških tokova“.



Diploma 2023. donosi generacijski pregled i uvid u teme, interesovanja i domete studenata završne godine FPU. Izložba se ove godine realizuje u juliranoj godini fakulteta i prvi put na novim izložbenom mestu, u istorijskom zdanju Bioskopa Balkan.

Ova promena donosi i velika očekivanja od realizacije same postavke u prostoru koji uvek predstavlja izazov u svojim dinamikama i netipičnosti izlagačkog mesta. Izložbu je podržala Fondacija Saša Marčeta.



Izložba će posetiocima biti dostupna svakog dana od 10. do 24. jula, od 12 do 20h.


 



Datum objavljivanja: 10.07.2023.