Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković

Arhitekta Milan Kovačević Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu ''Đorđe Tabaković'' Društvo arhitekata Novog Sada Kustos: Vladimir Mitrović Muzej savremene umetnosti Vojvodine Otvaranje: 3. mart 2023. 19h petak, traje do 27. marta 2023.


 


Arhitekta Milan Kovačević dobitnik je Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković” za 2022. godinu Društva arhitekata Novog Sada čime se nastavlja kontinuitet dodele najznačajnijeg priznanja za arhitektonsko stvaralaštvo u Vojvodini. Nagrada se dodeljuje od 1995. godine, po dvadeset sedmi put. Nagrada nosi ime istaknutog novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića, jednog od pionira moderne arhitekture na ovim prostorima. Nagrada je i najviše priznanje Društva arhitekata Novog Sada za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture. Dodeljuje se pojedincima ili autorskim timovima koji deluju u kontinuitetu, za istaknuta i plodotvorna arhitektonska ostvarenja na teritoriji Vojvodine, koja su potvrđena vrednostima vrhunskog dometa i koja su imala u određenom razdoblju progresivni uticaj na dostignuće, razvoj i društvenu ulogu arhitekture.



Iz obrazloženja Nagrade. Raznolika je tipologija objekata koji su bili predmet projektovanja i građenja arhitekte Kovačevića, od poslovnih i poljoprivrednih, preko objekata predškolskog vaspitanja do objekata studentskog standarda. Ali, svakako je stambena arhitektura pre svega u fokusu njegovog profesionalnog interesa i tu su njegovi dometi najviši. Iako se u brojnim stambeno-poslovnim zgradama sa potpisom ovog autora nikad ne ide ispod nivoa kvaliteta koji je postao zaštitni znak Studia I, ipak se svojom osobenošću izdvajaju one koje su pozicijom u tkivu grada ili specifičnim programskim zahtevima bile posebno inspirativne za autora.



Milan Kovačević (Novi Sad, 1971). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod prof. Branislava Mitrovića i Petra Vulovića (1998). Od osnivanja vlastitog projektnog biroa „Studio I” (2001) projektovao je veliki broj stambenih i stambeno-poslovnih objekata, porodičnih kuća kao i brojne zgrade drugih namena. Objekti mu se odlikuju naglašenim likovnim senzibilitetom i plastičnim oblikovanjem fasadnih površina i detalja. Posebnu pažnju poklanja koncepcijama stambenih jedinica i koloritu koji je nenametljiv, ali efektan. Prihvatajući nove materijale kroz bogatu produkciju objekata napravio je iskorak iz ustaljene prakse novosadske stambene arhitekture u kojoj se većina autora bez pogovora priklanja željama investitora. Poslednje dve decenije Kovačević je jedan od najplodnijih novosadskih arhitekata srednje generacije.



(...) Arhitekta Milan Kovačević (Novi Sad, 1971) i mlađi autori okupljeni oko njegovog biroa „Studio I” su projektovali i izveli veći broj stambenih objekata u kojima se povremeno oseća određeni stepen zasićenja, ali i stalna želja za inovacijama, posebno na planu fasadnih platana i u organizaciji stambenih jedinica. Za neka od njihovih dela možemo reći da pripadaju novoj modernoj arhitekturi koja raskida skoro svaki kontakt sa tradicijom, kao i da za sobom ostavljaju prevaziđeni pojam duha mesta kome su u značajnoj meri bile okrenute generacije stasavale uz regionalnu arhitekturu sedamdesetih godina. Neka od dela ovih autora bi se mogla naći u bilo kom delu planete, što može biti kompliment, ali i kritika. Kovačević i arhitekti iz njegovog biroa poštuju ekonomičnost do najvećih mogućih granica, ali ne na račun kvaliteta. Već tradicionalne armirano-betonske konstrukcije znače uštedu u prostoru i materijalu. Tlocrti su, shodno takvom razmišljanju, ekonomični, logični i racionalni. Rezultati ovog pragmatičnog pristupa su, pored velikog broja izvedenih objekata poslednjih godina, kada je to, zbog krize, ravno malom čudu, i relativno niža cena objekta i njegova ekonomičnost u eksploataciji. Time je ostvaren temeljiti cilj projektantskog rada sa stanovišta investitora: postignuti odnosi garantuju dobro ulaganje i obrt kapitala, opravdanje investicija i osiguranje profita. Osluškujući korake budućnosti ovaj biro se trudi da ostane na visini svog zadatka, a to je stvaranje kvalitetne stambene arhitekture. (...)



https://www.dnevnik.rs/drustvo/novi-sad-i-arhitektura-novi-soliter-na-bulevaru-oslobodena-22-12-2019    

http://msuv.org/wp-content/uploads/2021/01/2012-zaobilazne-strategije.pdf


 



Datum objavljivanja: 02.03.2023.