Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba plakata posvećenih Piranezi nagradi

Izložba plakata posvećenih Piranezi nagradi 2019 koja se održava u okviru BINA festivala u Galeriji FLU knez Mihailova 53, Beograd;svakog radnog dana od 11 do 19h, od 22. aprila do 29. aprila 2021. godine.


 


Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture. Nazvana je po Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka, čija porodica vodi poreklo iz Pirana.



Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine, takođe, i za najinovativnije ideje studenata. Predstavljanjem različitosti u okviru visoko kvalitetne evropske arhitekture, ova nagrada podstiče kulturni identitet i, između ostalog, naglašava značaj oživljavanja modernističke arhitekture. Prva nagrada Piranezi dodeljena je 1989. godine, srpskom arhitekti i umetniku Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru.



Selektor Piranezi nagrade za Srbiju je Andrej Strehovec, slovenačko-srpski arhitekta.





Andrej Strehovec, arhitekta/kritičar (1978, Slovenija)

https://www.strehovecarchitecture.wordpress.com

Andrej Strehovec (1978, Slovenija) je arhitekta, inter-medijski dizajner, teoretičar, scenografa i autor javnih zgrada, kuća, te nagradjenih arhitektonskih i urbanističkih rešenja. Ostvaruje medjunarodno saradnju na inter-medijskim projektima i izlaga u galerijama po Europi i Aziji i objavlja u časopisima (Piranesi, DaNS, Hiše, AB). Od 2015. godine živi i radi između Slovenije i Srbije i član je upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada i nacionalni selektor Srbije za međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranesi.





Nagrada Piranesi 2019 - Medjunarodna arhitektonska izložba

(PDA – Piranski dani arhitekture :: BINA - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture :: Galerija FLU - Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu :: DaNS - Društvo arhitekata Novog Sada)



Organizatori / kustosi: Andrej Strehovec, Maja Ivanič, Anže Koren, Špela Kuhar, Danica Jovović Prodanović, Jelena Ivanović Vojvodić, Ružica Sarić

Nacionalni selektor: Andrej Strehovec

Studentski selektori: Slobodan Jović, Zoran Abadić



trajanje: 22. 4. – 29. 4.2021

Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (Galerija FLU), Knez Mihajlova 53, Beograd, Srbija

razgovor sa kustosima: ponedeljak | 26. 4. 2021. | 18 h



Piranski dani arhitekture (PDA) u suradjivanju sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture (BINA) predstavljaju Medjunarodnu arhitektonsku izložbu za Nagradu Piranesi 2019.

Na izložbi u Beogradu če se prikazati selekcija izložbe u obliku 32 realizacija arhitekata i 5 studenstkih projekata iz deset (10) srednje-europskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Madžarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija), realiziranih u poslednje vreme. Medju njima su i dobitnici nagrade Piranesi 2019:

International 2019 Piranesi Award:

Neue Galerie und Kasematten / Neue Bastei, Wiener Neustadt, Austria, 2019 (Architect: Bevk Perović arhitekti)

International 2019 Piranesi Honorable Mention

Ranovation of the Main Square in Novo mesto, Slovenia, 2019 (Architect: Atelier arhitekti)

International 2019 Piranesi Honorable Mention

Chiostri di San Pietro – San Pietro Cloisters, Reggio Emilia, Italia, 2019 (Architects: ZAA Zamboni Associati Architettura)

International 2019 Piranesi Student Honorable Mention

Architecture of mind: Conceptual design of the University Psychiatric clinic Ljubljana – Polje, UL FA, EMŠ Architecture, Ljubljana, Master thesis, 2018 (Student: Rok Staudacher; Menthor: assoc. prof. Tomaž Krušec)



Srbija se 2019. drugi put predstavila u okviru medjunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA) u Sloveniji, a po prvi put sa studentskom selekcijom. Srpski arhitekte su u okviru PDA (37. edicija konferencije) kandidovali i za eminentnu arhitektonsku nagradu Piranesi (31. sezona dodjele). PDA je medjunarodni dogadjaj sa jednom od najdužih tradicija na svetu. PDA se od 1983 dešava svaku pred-poslednju subotu u novembru u obmorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji.

Namera konferencije je evaluacija aktuelnih arhitektonskih trendova i prezentacija najinovativnijih ideja arhitektonske i prostorske produkcije na području Srednje Europe. Konferencija PDA predstavlja i potiče savremenu kvalitetnu kontekstualnu arhitekturu i kulturni diverzitet.

U ovoj 31. sezoni dodjele za Nagradu Piranesi 2019 slovenačko-srbski arhitekta i kritičar Andrej Strehovec u ulozi nacionalnog selektora za Srbiju odabrao je pet arhitektonskih projekata, realiziranih sa strane srpskih autora u poslednjim godinama:

- Summer Houses, Radanovići, Kotor, Montenegro, 2018, Architects: AKVS arhitektura: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum

- House VU, Novi Sad, SERBIA, 2017, Architects: a2arhitektura: Dijana Adžemović-Anđelković, Vladimir Anđelković, Aleksandar Bogojević

- Resavska 31 Office Building, Belgrade, Serbia, 2018, Architects: Remorker architects: Marko Korošec, Dušica Totić, Hristina Tošić, Stefan Jakovljević, Petar Pejić, Ivana Marjanović, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Ana Brkić, Milan Katić, Darko Rašeta

- N8 residential building, Kragujevac, Serbia, 2017, Architects: Studio Simović: Marija Simović, Petar Simović,

- Virtus Winery, Viteževo, Žabari, Serbia, 2018, Architects: Branimir Popović, Nataša Stanković



Svi predstavljeni projekti su nešto što može da ima širi uticaj na senzibilizovanu javnost, profesionalce, ali prodiru i na medijsku scenu. Na neki način svi odabrani projekti zaslužuju arhitektonsku nagradu ili priznanje, neki od njih su već nagrađeni, lokalno, putem državne komore, a neki će možda  dobiti priznanja u budućnosti.

Veoma mi je drago što je bilo moguće predstaviti kvalitetne projekte i u sezoni 2019, jer u Srbiji ne postoji baš veliki izbor onoga što se može izdvojiti. Jedna godina brzo prođe kada tražim nove kvalitetne projekte. Dakle, ti projekti zaslužuju još veće priznanje zbog tolike predanosti radu od strane kolega.

Verujem da i ovakve mogućnosti međunarodnih konferencija imaju vrednost za širu profesionalnu arhitektonsku zajednicu i u Srbiji, da izdrže tegobe poslovanja i da se bore za ideale arhitekture, i za što bolji kvalitet života.

(Andrej Strehovec)


 



 


Datum objavljivanja: 21.04.2021.