Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba plakata Bijenala umetnosti u Pančevu

Forum Kretivna Evropa 2018. Otvaranje izložbe plakata i video radova sa Bijenala umetnosti u Pančevu (1981–2018) Zadužbina Ilije M. Kolarca, 20. jun u 19.30.

 



U okviru programa svečanog otvaranja Foruma Kreativna Evropa 2018, u sredu, 20. juna u 19.30 u Zadužbini Ilije M. Kolarca, otvoriće se  izložba posvećena najznačajnijoj umetničkoj manifestaciji u Pančevu – Bijenalu umetnosti. Na izložbi će biti predstavljeni plakati osamnaest do sada realizovanih manifestacija (1981-2018), kao i video radovi performansa sa upravo završenog 18. Bijenala umetnosti pod nazivom Prostorni agens.



Forum Kreativna Evropa 2018, tradicionalni događaj Deska Kreativna Evropa Srbija održava se od 20-22. juna na više lokacija u Beogradu. Deo programa Foruma biće posvećen pitanju međunarodnih kulturnih odnosa i saradnje Zapadnog Balkana i Evropske unije, a rezultati Foruma podržavaće buduće osvrte na implementaciju kulturne strategije Evropske unije u regionu.

Bijenale umetnosti je tokom više decenija svog postojanja uspešno uspostavljao jasnu artikulaciju između savremenih umetničkih tendencija, publike i stručne javnosti. Nacionalni, ali i međunarodni značaj ove manifestacije, koja predstavlja kontakt sa savremenim izrazom, kvalitetno je dokumentovan i arhivski obrađen, dostupan istraživačima, pa time čini značajan deo naučne građe savremene umetnosti u poslednje tri decenije.

U sagledavanju višedecenijskog ostvarenog uspeha i značaja, pomno prateći Bijenale, sačuvana je velika arhiva u kojoj se nalaze: dokumenti, fotografije, audio-vizuelni materijal – bogata arhivska građa, kao i solidna kolekcija umetničkih radova, koja se danas čuva delom u depou Galerije savremene umetnosti.

Vizuelni identitet istorijata Bijenala umetnosti biće ove godine prikazan u okviru programa Deska Kreativna Evropa Srbija, 2018. u prostorima Kolarčevog narodnog univerziteta u Beogradu. Ovim će biti omogućen vizuelni pregled Bijenala, umetnicima, kao i poštovaocima savremene umetnosti,  koji se nalaze van naših prostora i koji do sada nisu imali prilike da vide ovu manifestaciju i pružiće im priliku da fragmentalno isprate istorijsko kretanje samog Bijenala.


 



 


Datum objavljivanja: 18.06.2018.