Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba o Danilu Kišu u Parizu

U petak, 13 marta u 19.30 sati u Srpskom kulturnom centru u Parizu biće otvorena izložba posvećena životu i delu, književnika Danila Kiša.

 


Izložbu posvećenu životu i stvaralaštvu Danila Kiša Biblioteke grada Beograda priredila je februara 2005. godine povodom obeležavanja 70-godišnjice rođenja pisca. Uz podršku Ministarstva za dijasporu i Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije, ova sada proširena i dopunjena izložba priređuje se u Srpskom kulturnom centru u Parizu (13. mart – 7. april 2009. godfine) povodom obeležavanja 20 godina od smrti Danila Kiša.

Izložbu  i katalog  na francuski je prevela Paskal Delpeš.




Za građa za izložbu korišćena je bogata dokumentacija fotografija, tekstova i dokumenata koja se čuva u Arhivu SANU, kao  i brojna francuska izdanja Kišovih dela. Za ovu priliku prezentovano je  Kišovo pismo koje je uputio Fransoa Miteranu, sa molbom da se zauzme za stvaralačke slobode kod tadašnjih vlasti, a povodom slučaja Gojka Đoga.  Tu je i Miteranov odgovor, kao  i pisma Žaka Langa, dodela ordena Viteza umetnosti i književnosti kojim je Kiša odlikovala Francuska vlada.




Izložbu će pratiti bogat video materijal: Kišov intervju, (iz arhiva RTS-a), dokumentarni film Filipa Davida Danilo Kiš- moj život (Centar film). Izložbu će otvoriti Guy Scarpetta, pisac, esejista, odličan poznavalac Kišovog dela i u ime Biblioteke grada Beograda autor izložbe Olga Krasić-Marjanović.


 


Datum objavljivanja: 11.03.2009.