Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Nagrada Piranesi 2022

Izložba „Nagrada Piranesi 2022” na 18. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

 



 


Izložba „Nagrada Piranesi 2022”, revija recentne arhitekture iz regiona, biće otvorena 1. juna u 18 časova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2023. Ove godine izložbu „Nagrada Piranesi” dopunjuje i posebna postavka „Piranesi 30” posvećena Piranesi časopisu - prvom međunarodnom srednjoevropskom časopisu za kulturu životne sredine, koji slavi 30 godina postojanja.

Na izložbi u Beogradu biće prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata i studentskih projekata koje je nominovalo jedanaest (11) nacionalnih selektora iz jedanaest (11) evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine.

Kustosi i organizatori izložbe “Nagrada Piranesi 2022” su galerija DESSA i organizacioni odbor Piranskih dana arhitekture. Andrej Strehovec je nacionalni Piranesi selektor za Srbiju. Kustosi i organizatori postavke ”Piranesi 30” su Fondacija Piranesi, Ravnikar Potokar biro, Robert Potokar, Staša Baranja, Matej Fornazarič i Andrej Strehovec.



Andrej Strehovec, nacionalni Piranesi selektor za Srbiju, o izboru radova je rekao: „Ovogodišnji nacionalni izbor za Srbiju sastoji se od različitih većih arhitektonskih tipologija i nadogradnja u urbanom prostoru i manjih specifičnih paviljonskih kuća u prirodi. Projekti predstavljaju vrhunac višegodišnje arhitektonske produkcije srpskih autora i prate visoke kriterijume za međunarodnu Piranesi nagradu: promišljeno postavljanje u urbanu i prirodnu okolinu; prostorna i projektantska usklađenost s kontekstom; savremeno inovativno prostorno planiranje; poštovanje prirodne i kulturne baštine; savremeno razumevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata; inovativni detalji; pažljivo odabrane boje, materijali, teksture i rasveta. Predstavljeni arhitektonski projekti mogu biti primer za nastavak razvoja savremene arhitekture u Srbiji, jer svaki od njih ima određene specifičnosti koje ukazuju na vrhunske mogućnosti arhitekture u Srbiji.”



U četvrtoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po treći put uključena je i srpska studenska selekcija. PDA je međunarodni događaj s jednom od najdužih tradicija na svetu i od 1983. godine dešava se pred svaku pretposlednju subotu u novembru u primorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji.







Piranesi magazin, kome je posvećena postavka “Piranesi 30”, prva je srednjoevropska arhitektonska publikacija s fokusom na prostornu kulturu, zasnovan je na konceptu i na inicijativi Vojteha Ravnikara i Tomaža Bratea, s dizajnerom Rankom Novakom. U poslednje vreme Piranesi su uređivali arhitekti Robert Potokar i Staša Baranja, koji zajedno s dizajnerima Domenom Frasom i Malvinom Aureliom Lubec, te gostujućim recenzentima i kritičarima, nastavljaju svoju primarnu misiju: da unesu kritičku distancu prema starijoj arhitekturi srednjoevropskog prostora, a i da predstave izbor nekih od najistaknutijih skorašnjih srednjoevropskih arhitektonskih produkcija.



Iste večeri u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Belgrada, biće otvorena i izložba “Nagrade i konkursi (2022-2023)”. Obe izložbe biće otvorene za javnost do 17. juna 2023. godine.


 



Datum objavljivanja: 30.05.2023.