Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba mozaika studenata FLU

Izložba mozaika studenata FLU koje će se održati u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53, Beograd) u ponedeljak, 14. oktobra 2019. godine, u 19č. Izložba će trajati do 30. oktobra 2019. godine.


 


Izložba mozaika studenata FLU



Kao integralni deo obrazovanja na Slikarskom odseku, nastava Zidnog slikarstva postoji na FLU od njegovog osnivanja 1937. godine. Plejada velikih srpskih umetnika, počev od Mila Milunovića, koji se smatra začetnikom savremenog mozaika u Srbiji, preko Jaroslava Kratine, Božidara Prodanovića, Branka Miljuša, Đure Radlovića obučavala je studente tehnikama zidnog slikarstva, formirajući kadar, stručan i osposobljen za izvođenje monumentalnih dela u mozaiku i fresci. Velike mozaičke radionice, tražene i cenjene u posleratnom periodu, okupljale su značajna imena srpskog slikarstva i kroz  ideju snažnog društvenog konteksta i angažmana ove grane umetnosti, ostavile su trajna svedočanstva o estetskom poimanju jedne epohe. Oslobađajući se postepeno ideološkog uticaja, mozaik postaje snažno, prepoznatljivo sredstvo ličnog  likovnog i poetičkog izraza i  slikarska tehnika velikih izražajnih mogućnosti. Uloga nastave zidnog slikarstva na FLU, najstarijoj visokoškolskoj ustanovi tog tipa u zemlji  je od izuzetnog značaja.  Prolazeći kroz različite društvene okolnosti, a prateći brze promene i zahteve vremena u kontinuiranom trajanju Akademije, sada FLU, nastava na ovom predmetu se konstantno menjala i usavršavala.



Utemeljena u tradicionalnom, klasičnom  pristupu, a otvorena za novine i izazove modernog vremena i za novi jezik umetnosti, kroz metodologiju rada na obaveznom i na izbornim predmetima, na svim nivoima školovanja, ona nudi velike mogućnosti istraživanja i ličnog razvoja. Bogatstvo i različitost mozaičkih rukopisa mladih zaljubljenika u ovu tehniku, širok raspon u likovnom izrazu  i tehnološkom pristupu, potvrda su aktivnog i živog procesa  nastave usmerenog ka individualnom razvoju studenata .  Ono što objedinjuje, a  čini prepoznatljivim mozaike studenata FLU, jeste prirodni kamen, kao superiorni mozaički materijal, koji zahvaljujuci svojoj strukturi i  raskošnom rasponu boja i nijansi, omogućava slikarski pristup tehnici.



Promovisanje studentskih mozaika je u tradiciji Fakulteta, na godišnjim izložbama,  povremenim izlaganjem u Galeriji FLU  i Galeriji  Izlozi FLU, kao i postavljanjem mozaika sa temom životinja na spoljašnjem zidu ZOO vrta, najvećem mozaičkom muralu u Srbiji,  koji postepeno gradi oko  20 generacija studenata FLU, počev od 1996. godine. Približno 500 postavljenih tematskih mozaika i najbolji mozaici sa svih nivoa studiranja, koji godinama unazad stvaraju  kolekciju fakulteta, svedoče  o izuzetnom nivou ostvarenja na predmetu Zidno slikarstvo. Ova izložba predstavlja jedan deo najuspešnijih mozaika nastalih na predmetu u poslednjoj deceniji, u izboru aktuelnih nastavnika:  Zorana Graovca, Snežane Jovčić Oldje i Gorana Jovića.







Snežana Jovčić Olđa





Autori mozaika:



Sara Milojević

Bojana Pavlović

Ana Miljković

Dunja Ćorlomanović

Teodora Nikolić

Janko Maslovarić

Jelena Grujičić

Marijana Ćurčić

Marija Marković

Aleksandra Rasulić

Lidija Delić

Tanja Uverić

Vuk Vučković

Dušan Pejić

Uroš Stojiljković

Martina Koljenšić

Jovana Jovanović

Nataša Stojanović

Aleksandra Kovačević

Nenad Zarić

Jelena Živković

Aleksandra Djukić

Jovana Konatar

Anja Tončić

Kristina Panajotov

Marina Mijatović

Smiljana Čurić

Nemanja Simić

Vasilisa Belošević

Ana Lokas

Marina Zečević

Aleksandra Jovanović


 



Datum objavljivanja: 14.10.2019.