Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Marka Crnobrnje

U prostoru Arte Galerije, Svetogorska 29, večeras, 23.01. sa početkom u 19h, otvara se izložba "Ulično vaspitanje" na kojoj će biti izložena edukativna skulptura koja predstavlja pokušaj da se sa decom i roditeljima komunicira univerzalnim jezikom.


 


Scene koje Crnobrnja prikazuje na izložbi koja je otvorena do 15. februara su standardne slike koje se vezuju za odrastanje, a kada ih ugledamo, uglavnom okrećemo glavu. Kako autor kaže "ova izložba je poziv na saosećanje".


Materijal koji najčešće Marko koristi je drvo jer je u skladu sa poetikom koncepta kojim se bavi, "Pružalo je poruku da je toplo i nekako dostupno, kao što drvene igračke znaju kod nekog da proizvedu setu."


"Edukativnom skulpturom se bavim od kako sam postao otac. Uporedo sa decom rasla je i moja briga. Shvatio sam da treba napraviti razliku između zabrinutosti i brižnosti. Skulptura je tada dobila jednog zabrinutog vajara, a moja deca jednog brižnog roditelja. Ovakvom kombinatorikom sam im stavio do znanja da tata poznaje njihovu znatiželju, njihove strahove, njihovu želju za eksperimentom kada su sami. Objavljujući im te prizore diskretno im poručujem da smo deo istog tima. Komunikacija kroz slike i znake prisutne u skulpturama je suprotna verbalnoj komunikaciji, brža je, direktnijija, proizvodi talas radosti među nama, što mi daje utisak da delujem", Marko Crnobrnja.


Predstave dece oduvek su imale mesto u istoriji umetnosti. U vidu personifikacija predstave deteta postojale su u klasičnoj umetnosti a potom i u svim potonjim klasicizmima, da bi u 16. i 17. veku bili stvoreni prvi dečji portreti. Moderna umetnost donela je prva razmišljanja o prirodi dečjeg shvatanja umetnosti, a umetnost dece postala je inspiracija pojedinim modernim pravcima koji su u slici tražili čistotu i prirodnost likovnog izraza. Marko Crnobrnja svojim skulpturama pokušava da premosti jaz između dečjeg poimanja stvarnosti i umetnosti, i načina mišljenja odraslog čoveka. Tu svoju zamisao on takođe sprovodi kroz intenzivan rad sa decom u umetničkim radionicama.


Marko Crnobrnja portfolio

Arte Galerija portfolio



Datum objavljivanja: 23.01.2009.