Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba koja svira

U Utorak, 2. septembra, 2008. posetioci Guarneriusa će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa originalima i kopijama izuzetno vrednih francuskih i italijanskih majstorskih violina. Izložba je otvorena do subote 6. septembra 2008.

 


Maestro Žil  Šansorel  (Gilles Chancereul, Francuska), jedan od najeminentnijih evropskih eksperata u domenu žičanih instrumenata za čije stručne savete uvek vlada veliko interesovanje, će po šesti put biti gost Centra lepih umetnosti Guarnerius, a pored toga što će vršiti uobičajenu procenu i popravku žičanih instrumenata, gospodin Šansorel ovog puta u Beograd dolazi sa svojom ekskluzivnom kolekcijom retkih i skupocenih violina, koje publika na ovim prostorima do sada nije imala priliku da vidi. 

Povodom izložbe, gosti Beograda će biti i virtuozi Žan Mark Filip Varjabedian  (Francuska) i Jan Orijavec (Poljska), koji će na svojim koncertima u Guarneriusu svirati i na nekim od izloženih violina.




Iako je gospodin Šansorel već nekoliko puta boravio u našoj zemlji, i dalje postoji veliki broj vlasnika žičanih instrumenata koji se obraćaju Guarneriusu sa molbom da se izvrši procena instrumenta ili za savet u vezi sa starim instrumentima. Dosadašnje iskustvo nam govori da na našoj teritoriji postoji veliki broj instrumenata nepoznatog porekla, ali i instrumenata izuzetne muzičke i istorijske vrednosti. Kompetentna procena je samo jedan od načina da pomognemo suzbijanje izuzetno razvijenog crnog tržišta instrumenata. Tako prvenstveno želimo da pomognemo svima koji kupuju instrumente, a nemaju adekvatno iskustvo u tome.


 


 


 


Datum objavljivanja: 19.08.2008.