Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba koja menja koncept

U prostoru Arte galerije 3. septembra u 20h otvara se izložba Saše Pančića. Iako koncept galerije podrazumeva izlaganje samo jednog dela, ovaj put je napravljen izuzetak. Publika može da vidi dela koja spadaju u red reprezentativnih radova određenih serija i celina, sklopljenih da daju prikaz opšte poetike kojom se umetnik bavi.


 


Na centralnom zidu galerije biće predstavljeno ulje na platnu pod nazivom “Ples” (110x160cm). Pored slike, biće izloženi dvoslojni crteži iz serije “Granice”, rađeni na 600-gramskom papiru tušem, četkom i skalpelom, dimenzija 65x60cm, kao i skulptura “Ogledalo” (81x65x30cm). Skulptura je rađena od varenih i brušenih čeličnih ploča, sečenih tehnologijom plazme. Pored ova tri dela umetnik će se predstaviti i kratkim filmom pod nazivom “Crna svetlost” iz 2006.


Iako Arte Galeriju karakteriše izlaganje samo jednog dela, ovog puta koncept je izmenjen. Razlog promene koncepta je da se publika na što bolji način upozna sa raznovrsnim opusom ovog umetnika, čija su radovi do 17. septembra izloženi na Bijenalu umetnosti u Varni. “Težište jeste na jednom radu, ali ovog puta smo koncept galerije proširili na još nekoliko radova, da bi što jasnije ukazali na kompleksnost ideje prostora, sposobnost linije i površine da se kreću kroz razne medije, a da se pri tome zadrži osnovni poetski karakter”, kaže Saša Pančić. 


Radovi koji se predstavljaju u prostoru čine jednu celinu, jednu ideju. Naime crteži Saše Pančića su skice za skulpture, koje su opet modeli nekim budućim skulpturama, koje bi se postavile u javnom prostoru ili u prirodnom pejsažu. Postavljanje skulptura znatno većih proporcija u otvorenom prostoru omogućilo bi posmatraču da se slobodno kreće oko i kroz njih. Posebno interesantno da svaka ta skulptura uz pomoć sunca, od senki koje se prave, stvara crteže. Na taj način, u zavisnosti od godišnjeg doba ili doba dana, na tlu bi se uvek pojavljivali različiti crteži u vidu senki. Skulptura bi se tako vratila crtežu i početnoj ideji, a neko ko posmatra skulpture bi postao učesnik, odnosno deo prostora koji se kretanjem svetla neprekidno menja.


 



Datum objavljivanja: 03.09.2008.