Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba knjiga

U prostoru Galerije Singidunum, 26. avgusta u 19h, otvara se izložba ilustracija knjiga za decu, slikara i dizajnera Aleksandra Pedovića. Izložba se održava u sklopu 50. Zmajevih dečjih igara.


 


Na izložbi, koju će otvoriti direktor Zmajevih dečijih igara Dušan Pop Đurdjev, biće predstavljene i ilustracije iz odštampanih slikovnice za decu nastale u proteklih četvrt veka. Izložba traje do 5. septembra.


Aleksandar Pedović je likovni umetnik širokog zahvata i razgranatih interesovanja. Crvena nit njegovog stvaralaštva ipak ostaje dečja ilustracija, kao polje ne samo profesionalnog, nego i intimnog emocionalnog samoispunjenja. Ulepšavao je, nadzidavao i uobličavao veliki broj knjiga za decu, praveći od njih umetničke predmete, dostojne deteta. Za decu samo najbolje. Njegov rad i razvoj su pratile i brojne izložbe u zemlji i inostranstvu (Španija, Slovačka, Italija, Japan). Preko i putem ilustracija knjiga za decu u svoj stvaralački habitus ugradio je toliko potreban međunarodni, kosmopolitski element.


Tešući i cizelirajući više od dve decenije svoj rukopis, Pedović je ponovo i opet, na autentičan pa dakle i verodostojan način, potvrđivao staro pravilo, koje međutim nove i nove generacije umetnika ponovo moraju da, kroz muku samospoznaje, otkrivaju: pročišćenje, svođenje, ekstrahovanje i abstrahovanje ’ to je put ka predvorju savršenstva.


Pedovićeve jasno prepoznatljive knjige, jer one uvek pored piščevog nose i duboki unikatni otisak prstiju samog ilustratora, na mene ostavljaju upravo taj dojam: dojam da se tu radi o čistoći i prozračnosti zamisli, boje i linije, kojom autor prostor ilustracije jasno i precizno definiše i sinergetski uobličava. Ilustracije su te koje zrače, dišu i pulsiraju u savršenom ritmu sistole i dijastole, plime i oseke, smene dana i noći, svodeći osim u narativnim meandrima teksta sa kojim su u nekoj vrsti subverzivnog dosluha, i to o sopstvenom, slojevitom, bremenitom iskustvu jednostavnosti.


Dr. Zoroslav Spevak


 



Datum objavljivanja: 21.08.2008.