Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Jelene Stašević Svitlica

Od 11. - 25. novembra, 2010. godine u Galeriji Centra za kulturu Rakovica, Miška Kranjca 7, održaće se samostalna izložba slika autorke Jelene Stašević Svitlica.

 


Jelena Stašević-Svitlica diplomirala slikarstvo na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Vlade Rančića. Trenutno završava i Master studije na predmetu slikarstvo na istoj Akademiji. Od januara 2008. je član ULUS-a 


 


"Posmatrajući radove Jelene Stašević svedoci smo aktivnog i pažljivog preispitivanja jedne stvaralačke nužnosti koja na osnovu duhovne discipline i dubinskog promišljanja sa jedne strane i snažnog impulsa sa druge strane čini osnovu – energetsku podlogu na kojoj se ostvaruje jedan osoben likovni senzibilitet. Radovi Jelene Stašević sa jednim specifičnim rukopisom odaju ne samo kreativnu ličnost, već i emotivnu, promišljenu i korespodentnu sa gledaocem i na nivou vizuelne poetike i na složenom nivou snažnog estetskog doživljaja.


Ono što je zajedničko i što povezuje izložene radove ove mlade autorke je sam postupak rada i fragmentarna strukturacija nekoliko uporišnih elemenata u procesu činjenja slike koji grade jednu sasvim ličnu umetničku ikonografiju.


Na monohromnim podlogama većeg formata autorka izvodi precizne linearne crtačke konstrukcije ugljenom koje se svojim kvalitetom utapaju u tu monohromnu pozadinu i zajedno sa njom postaju svojevrsna organska i akustična energetska površina. Na takvom fonu unutar tih linearnih konstrukcija autorka jasnim i u boji intezivnim slikarskim konstatacijama grupiše različite organske, floralne, biomorfne oblike i forme pri čemu nastaju pikturalne celine gde jasan i vidljiv kontrast između monohromne pozadine, crteža i akcenata jako obojenih formi stvara uvek drugačije likovno iznenađenje. Preplitanja i strukturna slojevitost negde pune sliku i tamne je dok je negde razređuju, olakšavaju, prazne i rasvetljavaju." 


Dragan Hajrović


 


 


Datum objavljivanja: 10.11.2010.