Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba iz zbirke Đure Popovića

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 27. avgusta 2008. u 20h biće otvarena izložba dela iz zbirke Novosađanina Đure Popovića, jednog od najvećih aktuelnih srpskih kolekcionara. Izložba obuhvata slikarska i vajarska ostvarenja srpskih i jugoslovenskih autora iz XIX i prve polovine XX veka.

 


Zastupljeno je preko 50 imena tog doba među kojima izdvajamo slikare: Konstantin Danil, Nikola i Stevan Aleksić, Jovan Popović, Pavle Simić, Uroš Predić, Vasa Pomorišac, Jovan Bijelić, Petar Dobrović, Krsto Hegedušić, Milan Konjović, Milo Milunović, Jožef Pehan, Bogdan Šuput, kao i vajare: Đoka Jovanović, Jovan Soldatović, Antun Augustinović i Sreten Stojanović.

Neka od izloženih dela će biti prvi put izneta pred javnost a izvestan broj dela pripada samom vrhu i ubrajaju se u najbolja ostvarenja pojedinih umetnika. Sva dela koja će biti izložena podležu svojstvu kulturnog dobra, značajnog kulturnog dobra, odnosno kulturnog dobra od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Tri slike su se nekada nalazile u Titovoj vili za odmor "Izvor" na Plitvicama. Po izboru samog kolekcionara izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin sadrži najbolje slike i skulpture iz njegove zbirke.


 


Datum objavljivanja: 19.08.2008.