Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba iz kolekcije porodice Vujošević

U petak, 6. marta u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, Kosančićev venac 19, biće otvorena izložba dela iz privatnih kolekcija - Zbirka porodice Vujošević. Izložba će biti postavljena do 24. marta.

 


Prodajna galerija Beograd već više od četiri decenije svojim delovanjem i aktivnostima utiče na formiranje i stručno osmišljavanje čitavog niza privatnih kolekcija. Kako bi se ukazalo na značaj i istovremeno pružio uvid u ove zbirke, ne samo stručnim krugovima  već i široj javnosti, javila se ideja da se ustanovi serija izlozbi pod nazivom Iz privatnih kolekcija. Prva u nizu biće predstavljena bogata  zbirka porodice Vujošević. Zdravko Vučinić, autor izložbe sačinio je izbor recentnih dela najznačajnijih  predstavnika  srpskog slikarstva dvadesetog veka. Petar Lubarda, Sava Šumanović, Jovan Bijelić, Zora Petrović, Milo Milunović, Marko Čelebonović, Ivan Tabaković, Leonid Šejka, Ivan Radović neki su od umetnika čiji se radovi nalaze u ovoj postavci. Popularizacija i prezentovanje jedne ovakve zbirke ima za cilj da ukaže na veliki značaj koji ima aktivnost kolekcionara u formiranju sveobuhvatne slike srpske moderne umetnosti.


"Da nema pojedinačnih zalaganja, poput ovog koje nudi Duško Vujošević, teško bi se mogli potpunije pratiti tokovi našeg slikarstva, i još više, bez njihove vere u umetnost dosta muzeja ne bi postojalo. Upravo zalaganjem  kolekcionara su mnoge od ovih ustanova i nastale i bogatile svoje fondove. To potvrđuju izuzetno vredna dela koje je Vujošević, duhovnim nadahnućem umeo da prepozna i njima ostvari svoju znatiželju. Nju je znao da vrednosno zaokruži, a koncepcijski smišljeno profiliše. To su valjani razlozi koji pravdaju njegovu volju da pokaže neke, kulturnoj javnosti manje poznate ili sasvim nepoznate radove savremenih srpskih slikara prošlog veka.

Zasigurno, jedna od najznačajnijih privatnih kolekcija našeg slikarstva, koju je Duško Vujošević uspeo da obrazuje predstavlja primer visoke kulturne nadgradnje, do nedavno ne odveć tipične za našu sredinu. Iza njega stoje godine predanog truda, velikog ulaganja i odricanja, kako bi prikupio neka, njemu važna dela umetnika, koji su utemeljeni u istoriju srpske umetnosti.

Zbirka o kojoj je ovde reč nije samo svojevrsni dokument, nisu u pitanju puki ,predmeti’, koji čuvaju uspomenu na umetnika koji se ceni, čija se dela vole, već promocija vlastitog ukusa, zapravo potvrda osetljivosti za estetsku kategoriju, koja oduhovljuje i uzdiže ljudsko biće. Taj neuhvatljiv kult prema fenomenu umetničkog kazivanja utkan je u nastajanje ovog originalnog, koliko i slobodnog skupa likovnih poetika koje su se ovde našle na jednom mestu."


Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti ( iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


Datum objavljivanja: 03.03.2009.