Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba grafika Alfreda Bartolomeolija

Galerija Art55 Ćirila i Metodija 17a Niš Izložba grafika Alfredo Bartolomeoli, 23.8. – 3.9.2023. Otvaranje izložbe: sreda 23.8.2023 u 20.00 Panel diskusija sa gostima iz Italije: 23.8.2023 u 20.30

 



 


ALBERTO BARTOLOMEOLI

Rođen je u Urbinu 1950. godine. Diplomu Maestra d’Arte iz Urbina stekao je 1967. Pohađao je kurseve za bakropis pod vođstvom najvećih majstora iz Urbina(Castellani, Bruskaglia i Piaceia). Od 1973. do 1978. radio je kao štampar. Bio je na Katedri za ksilografiju na Umetničkom institutu u Urbinu od 1984. do 2011. Od 1971. predavao je na Međunarodnim kursevima graviranja, a od 2001. do 2010. bio je tehnički direktor Međunarodnih letnjih kurseva za umetničko graviranje u Urbinu. Godine 1995. predavao je međunarodnom kursu grafike u Palma de Majorci (Španija, Miro fondacija),  2000. održao je kurs za studente i nastavnike na “Escuola de Bellas Artes” u Saragosi. Osnivač je udruženja „La Luna” koje uređuje Art ediciju, njegove drvoreze prate kompozicije italijanskih i stranih pesnika (L. De Giovanni, E. Signoribus, M. Luzzi, P. Volponi, V. Szymborska). Imao je mnogobrojne samostalne i kolektivne izložbe u Italiji i inostranstvu. Živi i radi u Urbinu.





Projekat „Kulturne relacije Niš-Verčeli / Italija“, Galerija ART55, Niš, 18 - 26. avgust 2023.



Petoro umetnika iz Italije provešće radnu sedmicu sa petoro srpskih umetnika. Domaćin i koordinator ovog susreta biće Galerija Art55. Partner u organizaciji projekta u Italiji je neprofitna organizacija Printmaking Vercelli ETS iz Verčelija. Ova organizacija - udruženje poseduje galerijski prostor i grafičku radionicu a 2018. godine okupila je likovne umetnike - grafičare iz Italije i Srbije oko projekta Low Budget Orchestra. Projekat „Kulturne relacije Niš-Verčeli / Italija“ je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.



Intenzivne aktivnosti odvijaće se u ateljeu Galerije Art55 i u grafičkom ateljeu profesora grafike na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, dr um. Slobodana Radojkovića.



Bogatstvo različitih pristupa biće iskazano i kroz izvođenje dela u različitim umetničkim tehnikama. Mogućnosti rada u klasičnim crtačkim i slikarskim tehnikama, tiču se i zaokruženog tehničko-tehnološkog procesa rada u grafičkim tehnikama duboke, visoke i ravne štampe. U sredu 23.08.2023 u 20.30 neposredno posle otvaranja izložbe održaće se susret gostiju iz Italije  sa umetnicima Niša i stručnom publikom u formi panel diskusije. U njoj će Roberto Gianineti  i Suzana Dočoli načiniti osvrt i dati svoje viđenje aktuelnih kretanja u sferi likovne umetnosti u regionu severne Italije, odnosno izneti lična iskustava iz polja vizuelne umetnosti.



Broj dela izvedenih tokom sedmodnevnog susreta biće upotpunjen izborom iz aktuelnih produkcija učesnika i, zajedno sa zapisima načinjenim na panel diskusiji, biće prezentovani u Galeriji Art55 u decembru mesecu ove godine. Ista postavka biće izložena i u Verčeliju u organizaciji partnera u projektu Printmaking Vercelli ETS tokom 2024. godine.



Spisak učesnika projekta „Kulturne relacije Niš-Verčeli“,  avgust,  2023.



Roberto Đianineti / Roberto Gianinetti / Verčeli, Italija

Bartolomeoli Alfredo / Bartolomeoli Alfredo / Urbino, Italija

Đorđa Piloci / Giorgia Pilozzi / Rim, Italija

Susana Dočoli / Susanna Doccioli, / Rim, Italija

Kristina Kiantareto / Cristina Chiantaretto, Aosta, Italija



Slobodan Radojković / Niš, Srbija

Jelena Trajković-Popivoda, Beograd / Niš/Beograd,, Srbija

Rajko Popivoda, Beograd, Srbija

Milica Lilić, Niš, Srbija

Bojan Živić / Niš, Srbija



Datum objavljivanja: 23.08.2023.