Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba fotografija - Branimir Prijak i Nedim Zlatar

"Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije nakon drugog svetskog rata", izložba fotografija - Branimir Prijak i Nedim Zlatar
10 - 16. oktobar, Velika galerija KC Grad, otvaranje izložbe – sreda 10. oktobar u 20. sati.


 


Nakon drugog svetskog rata na prostoru nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, izgrađen je impozantan broj spomenika, koji veličaju zajedničku borbu ovdašnjih naroda protiv fašizma i okupacije.


Ove monumentalne građevine, izgrađene u cvatu komunističkog režima, nekada su imale mitološku veličinu u propagandi tadašnjeg društva, dok danas postoje (ako postoje) u potpuno drugačijem kontekstu. Većina ih je zanemarena i izignorisana, neki su uništeni, a neki su preuređeni u svetlu sadašnje propagande teritorije na kojoj se nalaze. Uzimajući nekadašnji koncept zajedništva, "bratstva i jedinstva", i današnju tenziju nastalu cepanjem ove teritorije koje i danas traje, može se dobiti slika odnosa ovih naroda i teritorija, njihovog odnosa prema velikom i skorom delu istorije, i načina na koji spomenik kao pojava funkcioniše na određenoj teritoriji.


www.gradbeograd.eu


 



Datum objavljivanja: 08.10.2012.