Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba finalista Mangelosove nagrade

Otvaranje izlozbe finalista i finalistkinja nagrade "Dimitrije Basicevic Mangelos" Ponedeljak, 15.decembra u 20h, Kontekst galerija.Ucesnici/ce: Ivan Petrović - dobitnik nagrade, Ivana Smiljanić, Andrea Palasti, Marina Marković, Goran Micevski
Kustos: Marko Miletić

 


Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Ove godine organizuje se po sedmi put.


Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos osnovali su 2002. godine Centar za savremenu umetnost, Beograd i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Award (YVAA), a od 2006. godine novi organizatori su KONTEKST galerija i umetnička asocijacija DEZ ORG iz Beograda.


Nagrada se sastoji od rezidencijalnog boravka u Njujorku u trajanju od šest nedelja, u International Studio and Curatorial Program (ISCP), koji predstavlja jedan od najznačajnijih programa za mlade umetnike i umetnice danas.


Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade i finalistima/kinjama doneo je žiri u sastavu: Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš), Maida Gruden (kustoskinja, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd),

Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine), Miroslav Karić (istoricar umetnosti, Beograd), Jelena Radić (umetnica, Beograd) i Katarina Zdjelar (umetnica, dobitnica Mangelos nagrade za 2007. god) je, uzimajući u obzir glasove učesnika/ca konkursa glasanjem odabrao pobednika, finaliste i finalistkinje.


 


 


Datum objavljivanja: 15.12.2008.