Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba finalista Mangelos nagrade

Izložba finalista/kinja i proglašenje dobitnika/ce nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos", Kontekst galerija, 15. jun 2009, 20h. Finalisti/kinje: Aleksandrija Ajduković, Dušica Dražić, Zorica Čolić, Ivana Smiljanić, Ranko Travanj. Izložba traje do 3. jula.

 


Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je najprestižnija i najrelevantnija nagrada u Srbiji za mladog/u vizuelnog/u umetnika/cu. Nagrada "Dimitrije Bašićević Mangelos" je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA) sa idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja za cilj ima da omogući jednom mladom umetniku/ci iz Srbije rezidencijalni boravak u Americi. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašićevića Mangelosa. Rezidencijalni boravak u Njujorku koji traje šest nedelja se organizuje u periodu između septembra i maja svake godine. Smeštaj, troškovi vize, zdravstvenog osiguranja, putni troškovi kao i per diem su obezbeđeni od strane The Foundation for a Civil Society i Trust for Mutual Understanding . Boravak uključuje korišćenje studija u ISCP (International Studio and Curatorial Program) koji predstavlja jedan od najznačajnijih rezidencijalnih programa za mlađe umetnike i umetnice danas.


Od 2006. godine Nagradu organizuju KONTEKST Galerija i umetnička asocijacija DEZ ORG. Organizacija nagrade podrazumeva: selekciju žirija, konkurs, žiriranje, ceremoniju dodele nagrade, grupnu izložbu finalista i finalistkinja i samostalnu izložbu dobitnika/ce nagrade.


Žiri u sastavu: Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš), Maida Gruden (kustoskinja, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd), Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine), Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Jelena Radić (umetnica, Beograd) i Ivan Petrović (umetnik, dobitnik Mangelos nagrade za 2008. god) je, uzimajući u obzir glasove učesnika/ca konkursa glasanjem odabrao finaliste i finalistkinje, i na otvaranju izložbe će saopštiti odluku o pobedniku/ci.




Nagrada se sastoji od rezidencijalnog boravka u Njujorku u trajanju od šest nedelja, u International Studio and Curatorial Program (ISCP) koji predstavlja jedan od najznačajnijih programa za mlade umetnike i umetnice danas. Program boravka uključuje i posete brojnim galerijama, muzejima kao i upoznavanje sa predstavnicima i predstavnicama nujorške umetničke scene. Nakon povratka iz Njujorka nagrađenom umetniku/ci se organizuje samostalna izložba.


Izložba je otvorena do 3. jula, 2009. Radnim danima od 16h do 20h.


 


 


Datum objavljivanja: 11.06.2009.