Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba dela Peđe Milosavljevića

U Užicu je 21. aprila ovorena izložba slika i akvarela Peđe Milosavljevića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara XX veka. Izložba je plod uspešne saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije srpske akademije nauka i umetnosti i Gradske galerije Užice.

 


Sve do 6. maja posetiopci Gradske galerije Užice će biti u prilici da se kroz 35 dela upoznaju sa umetnikom i stvaralaštvom čijim čitanjem je moguće sagledati svu kompleksnost i dinamičnoist razvojnih tokova naše umetnosti.


Renomirani umetnik, diplomata, kritičar i esejista, Peđa Milosavljević je bio intelektualac izuzetno delikatne umetničke kulture. Koristeći se različitim medijima, a bavio se slikarstvom, kolažom, crtežom pa i literarnom delatnošću  Milosavljević je doživljeno objektivizirao u svoju umetničku realnost.


Slikajući gradove u kojima je živeo ili one u kojima je često boravio, poput Beograda, Mostara, Dubrovnika, Venecije i Pariza, na prepoznatljiv način Milosavljević uspeva da dočara svu poetičnost atmosfere gradskih enterijera. Pored ovog motiva Peđa Milosavljević je radio i ženske portrete, životinje, mrtvu prirodu, a pre svega cveće, da bi sredinom prošlog veka počeo u svom stvaralaštvu da koristi motive kako bi prikazivao lično viđenje odnosa između kultue i istorije. Njegova dela plene lirskim senzibilitetom izraženim pre svega gustom pastoznošću i specifično prigušenom paletom hladnih tonova kojima se koristio.


Autori postavke su Ljubica Miljković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i Jelena Mežinski-Milovanović, kustos Galerije SANU.


 


Radno vreme Galerije je svakog dana od 08 do 22 časa


Gradska galerija Užice


Slanuška 10


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 22.04.2009.