Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Božice Rađenović

U petak, 28. maja u 19 časova u Blok Galeriji, Jurija Gagarina 221., otvara se samostalna izložba autorke Božice Rađenović. Izložba se može pogledati do 12. juna .

 


"Od Božice smo se rastali njenim odlaskom u Kanadu sa nadom da će u obilju drveta kanadskih šuma nastaviti tamo gde je stala u izuzetnom shvatanju i obradi tog materijala. Njena umetnička delatnost koja se u kontinuitetu odvijala deceniju i po  na našoj umetničkoj sceni, ostala je potpuno nepoznata ,da bi se sada pojavila na sasvim drugi način.Svoju sezibilnost iskazuje sada sasvim suprotnim mterijalom i načinom.Dok su njene skulpture u drvetu  nosile snagu skulptoralnog mišljenja i realizacije njene nove, ženske skulpture, instalacije od vune, iskazuju jedan novi rafinman koji plete i stvara, simulira upotrebne predmete, svet osnovnih slikarskih boja. Svaki od tih predmeta može se tumačiti kao simbol njene nostalgije .Ogromno crveno klupče vune  izgleda kao simbol globusa koja ona premrežava svojom čežnjom i nostalgijom, gde su meredijani tanke niti osećanja. Fotografisano klupko-globus kraj drveta ne samo da ukazuje na veličinu, već asocira na izraslo drvo Malog princa.  Žute, pletene lestvice koje sa čežnjom za dosezanje visine, ne vode nikuda pa ni gore kuda su usmerene. Ili plava vunena stolica na kojoj  se ne sedi niti "skrašava", govori o psihičkom stanju umetnice.


Razumevanje svakog vlakna drveta kao gradivne i žive organske materije pretvorilo se kod Božice Rađenović u tanku nit pletiva, koje priziva toplotu svojom asocijacijom na žensku deletnost pletenja, ušuškanost detinjstva. Stvarajući predmete koje ne poseduju sopstvenu statiku, podložne su i kretanju u tom lelujavom svetu, umetnica  pokušava da uspostavi sebe i ublaži svoje osaćanje nepripadnosti i "nemesta".


Njene ispletene instalacije, istovremeno stvaraju  sliku osnovnih boja, a o svojom individualnom linearnošću, svaki predmet predstavlja oprostoreni crtež.


Pletivom se Božica Rađenović približila "ženskoj umetnosti" i u klasičnom i u savremenom shvatanju umetnosti. Ali je činjenica da njeno shvatanje skulpture, precizna egzekucija, vezuje je za rezultantnost njenog prethodnog snažnog skulptorskog opusa. Hrabrost da se iz čvrstog, materijala pređe u potpuno drugu sferu stvaralaštva iskazuje, Božicinu radoznalost da ispita i statiku i mogućnosti koje pružaju različiti materijali svojim ponašanjem u galerijskom i otvorenom prostoru u interakciji sa prirodom..


Božica Radjenović je jedna od najtalentovanijih skulptorki koja se školovala i razvila u našoj sredini krajem prošlog veka. Sa žaljenjem smo prihvatili njen odlazak u daleku Kanadu. Njena pojava na našoj likovnoj sceni, pored plastički zanimljivog opusa, može se pročitati kao predivo nostalgije, koja se delikatnim nitima uplela u svaki pojedinačni objekt."


Bojana Burić 


 


Božica Rađenović je rođena 09 oktobra 1965 u Beogradu. 1989 diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, Odsek za vajarstvo u klasi profesora Jovana Kratohvila. 1991 završila post-diplomske studije, Odsek za vajarstvo u klasi profesora Slavoljuba Caje Radojčića. Član ULUS-a od 1989. Od 1993 živi i radi u Otavi, Kanada. Izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Otavi i Torontu. Član Galerije L’Imagier, Galerije 101 i udruženja umetnika Kanade CARFAC. Član saveta galerije Blink 


www.bozicaradjenovic.com


Portfolio Blok Galerija


 


Datum objavljivanja: 26.05.2010.