Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba "Beograd" u Nacionalnoj galeriji

U petak, 3. jula u 20 sati u Nacionalnoj galeriji, Dositejeva 1, otvara se izložba pod nazivom "Beograd". Nacionalna galerija je realizovala projekat kojim će na najbolji način prikazati razvoj Beograda od varošice do istinske evropske metropole.

 


Beograd je oduvek važio za gostoljubivog domaćina. Ovih dana biće organizator - domaćin Univerzitetskih igara.




U skladu sa ambicijama da predstavimo Beograd sa njegovim kulturološkim vrednostima ističemo da umetnost može i mora da bude virtualni most koji će spajati zemlje i ljude kao i njihove različite običaje i tradicionalne vrednosti. U promovisanju ovog zadatka Nacionalna galerija je realizovala projekat  kojim će na najbolji način prikazati razvoj Beograda od varošice do istinske evropske metropole.




Ovaj projekat podrazumeva organizovanje izložbe na kojoj će biti izložene razglednica grada Beograda, domaćih i stranih izdavača,  koje do sada  publika nije imala prilika da vidi, zatim,stare mape, gravire, fotografije, idejna rešenja po kojima su izvedeni monumentalni spomenici koji krase trgove i parkove grada. Izložbu će pratiti  projekcije filmova iz prve polovine 20.veka o Beogradu.




Jedna od najlepših i najbogatijih kolekcija starih razglednica, koja je više od trideset godina sakupljana po starinarnicama, sajmovima, antikvarijatima Evrope, koja u sebi sadrži veliki broj  ne objavljenih rariteta (krunske, dvodelne i trodelne razglednice, laporele i stereo fotografije za koje se koriste specijalne naočare, drvorez iz Topčidera nastao 1918.), zahvaljujući njenom vlasniku slikaru Draganu Bogičiću, kroz publikaciju prvi put će biti dostupna javnosti i postati nezaobilazni materijal u izučavanju istorije grada Beograda. Vlasniku kolekcije, likovnom stvaraocu Draganu Bogičiću, dugujemo zahvalnost zbog autorskog rada na tekstualnom prezentovanju foto dokumentacije publikacije.


 


Datum objavljivanja: 30.06.2009.