Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba arhitektonskih projekata

U organizaciji Kulturnog centra Laza Kostić Sombor i Inženjerske komore Srbije u galeriji je priređena izložba – Projekti arhitekata Olgice i Đorđa Mijića iz Sombora pod nazivom Ravangrad – ulica večernja. Izložbu je otvorio prof. dr. Vladimir Mako, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu dana 15. aprila u 19 časova.


 


Olgica Mijić (1960., Osijek) je Arhitektonski fakultet završila u Beogradu 1985. godine. Đorđe Mijić (1958., Sombor) je Arhitektonski fakultet završio u Beogradu 1984. godine. Dobitnik je Oktobarske nagrade Grada Beograda za diplomski rad. Još u toku studija nagrađivan na stručnim konkursima na jugoslovenskom nivou. 1988. godine osnivaju Arhitektonski atelje "Domus" u Somboru. U protekle 24 godine bave se projektovanjem objekata i enterijera, urbanističkim projektovanjem, kao i dizajnom i izradom nameštaja. Autori su brojnih projekata porodičnih kuća, stambenih zgrada, poslovnih i javnih objekata, objekata parterne arhitekture i enterijera. Uspešno učestvuju na domaćim i međunarodnim konkursima za urbanistička i arhitektonska rešenja.




"Svaki svoj projekat ovdašnjih kuća ukomponovali su arhitekte u kontekst somborske građanske arhitekture, ne kopirajući postojeće fasade i ukrase i verujući da mogu kreativnom upotrebom tradicionalnih arhitektonskih elemenata na nov način postići nešto novo, malo drugačije, a istovremeno jednako lepo. To su i uspeli. Izloženi radovi nisu neobavezne stilske vežbe, već projekti za realne investitore sa konkretnim potrebama, željama i finansijskim ograničenjima. Uprkos tome, kod svih projekata je poštovan princip da se svaka nova kuća mora uklopiti u arhitektonski milje grada, a isto toliko da odgovori na projektni zadatak. Zato su svaki projekat razumeli kao novu priliku da gradnjom kuće potvrde i unaprede vrednost gradskog ambijenta."


 



Datum objavljivanja: 16.04.2008.