Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Angeline Andrović Gradišnik u Berlinu

Od 4. marta u Friedrichstraße 134, u Kulturnom centru Berlina, otvorena je izložba Angeline Andrović Gradišnik. Autor celog projekta je Dr. Martin H. Schmid koji je i prethodnik godina pratio rad ove umetnice, a koji je na jedan poseban način u Berlinu napravio njenu retrospektivu.

 


Celokupna ideja izložbe nije samo prikazivanje dela ove umetnice, već želja da se tradicija  i kultura srpskog naroda približe našoj dijaspori i da se još jedanput na ovaj način utvrdi, rekao je Dr. Martin H. Schmid na samom otvaranju.


Angelina Andrović Gradišnik rođena je u Čajniču 1937. u sadašnjoj Republici Srpskoj. U Beogradu je završila Studije na Visokoj školi za umetnost gde je diplomirala na slikarskom odseku kod profesora Abramović Antea, a vajarstvo kod profesora Buljevića. Nakon toga, odlazi u Bijeljinu gde je radila u gimnaziji predavajući umetnost. Neko vreme, bila je asistent slikaru Hakiji Kulenoviću iz Sarajeva, koji je u ovom gradu vodio školu za talente.

Godine 1967. odlazi kod ujaka u Nemačku ne sluteći da će tu ostati da živi.  Obilazeći svetske metropole i muzeje, imala je priliku da još dublje pronikne u srž umetnosti koje sada, toliko godina kasnije, koristi kao inspiraciju i oslonac u sopstvenom stvaralaštvu.


Nova, treća po redu samostalna izložba u Berlinu marta 2009, od prethodne izložbe u Beogradu, oktobra 2008, pokazuje koliko se jedan umetnik može slikarski razvijati i koliko, u relativno kratkom vremenskom periodu, može novog da nam pokaže.


Izložba će biti otvorena do 31 marta.


 


Datum objavljivanja: 06.03.2009.