Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Akvizicije – pokloni i otkupi Muzeja u Smederevu

U petak 4. novembra 2016. u 13 časova u smederevskom Muzeju biće otvorena nova izložba Akvizicije – pokloni i otkupi etnološkog odeljenja Muzeja u Smederevu 2003 - 2014 autorke Gordane Miletić, višeg kustosa.

 



 


Izložba Akvizicije – pokloni i otkupi etnološkog odeljenja Muzeja u Smederevu 2003 - 2014 predstavlja rezultat saradnje Muzeja – kustosa i lokalne zajednice u cilju očuvanja kulturnog nasleđa smederevskog kraja. Na izložbi su predstavljeni  predmeti koji dokumentuju različite segmente života u Smederevu i selima smederevske opštine u periodu koji obuhvata poslednje decenije 19. i ceo 20. vek.

 



U periodu od 2003. do 2014. godine fond etnološke zbirke sa oko 1.200 predmeta uvećan je za 296 predmeta, kao i dokumentarnom građom i fotografijama. U ovom periodu, zbog nedostatka finansijskih sredstava, sakupljačka delatnost Muzeja je prvenstveno usmerena na poklone. Mnogi pojedinci podstaknuti različitim motivima samoinicijativno su poklonili Muzeju deo svoje porodične zaostavštine, a smederevski likovni umetnik Selimir Sele Jovanović svoju privatnu kolekciju koju čini oko 118 predmeta. Ovim predmetima uvećani su i kvalitativno obogaćeni  svi delovi etnološke zbirke, a formirane su i nove kolekcije, poput sledećih: delovi arhitekture, kovačko–potkivačkog zanata, opančarskog zanata, električarskog zanata i kolekcija tehničkih predmeta.

 



Izložba će biti svečano otvorena u petak 4. novembra 2016. u 13 časova u prvoj sali smederevskog Muzeja. Izložba će bit otvorena do 1. aprila naredne godine. Ulaz je slobodan.

 



Autorka izložbe i katalog je Gordana Miletić, viši kustos etnolog Muzeja u Smederevu. Autor vizuelnog identiteta izložbe je mr Rodoljub Karanović. Pokrovitelj izložbe je Grad Smederevo.



Datum objavljivanja: 01.11.2016.