Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba 30 sa 30

Savremena galerija u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanin realizuje izložbu.
Izložba predstavlja autorski koncept akdemskog slikara mr Milutina Mićića i bazirana je na ograničavajućem formatu koji, svojim umerenim dimenzijama, može da podrži najraznovrsnije umetničke ideje.

 


Na izložbi  učestvuju svi profesionalni i akademski umetnici.


Dvodimenzionalni i trodimenzionalni radovi su izvedeni u svim tehnikama uključujući i višemedijski pristup. Autori su konkurisali  sa po dva svoja rada. Stručni žiri kojeg su činili akademski slikari mr Milutin Mićić i mr Milenko Aćimović , istoričar umetnosti Slavica Popov  selekciom su izdvojili 126 radova od 91 autora. 


Savremena galerija i Kulturni centar dodeliće  tri nagrade pobedničkim autorima u vidu : 


-   samostalne izložbe u Savremenoj galeriji


-   učešća u Uk Ečka  


-   umetničke literature ( knjiga ) 


Izložba će biti otvorena do 19.09. 2008.


"U umetnosti sveta a pogotovo na sceni Srbije decenijama unazad pa sve do naših vremena vladali su i vladaju različiti kratkoročni i dugoročni trendovi. I često su pobornici svih trendova manje više isti ljudi. Vrlo često predhodni trend i trenutni nemaju nikakvu vezu ni kontinuitet i tako grade neobjašnjivu, nelogičnu i apsurdnu situaciju. Ali to kao da niko ne primećuje. Moćnici sami sebi praštaju sopstvene nedoslednosti.

 

 Da li smo mi pronašli svoj stil, svoju autentičnost (ne trend)?  Da li smo ikad u prošlosti dostigli vrhunac svog stvaralačkog identiteta? Da li je naše stvaralačko i naše prirodno? Da li je naše prošlo vreme i sadašnje dalo autentično ljudsko? Koliko se prepoznajemo u odnosu na druge? Gde smo, gde je naš stil?Da li je smisleno tražiti ga? Ova pitanja se nameću, pokreću nas. Ali ne tražimo i ne nalazimo odgovore na njih. Ja želim odgovore? Pokušaj da se traže odgovori je i  projekat 30 sa 30 i pored osvešćenosti da ćemo teško pronaći svoj najkvalitetniji i svoj najtalentovaniji umetnički produkt. Mnogo je prepreka i jakih sistema koji to ne dozvoljavau. Celokupna epoha , pa i umetnička, doživljava svoj pad i uvek se vešto predstavlja drugačijom i lepšom nego što jeste.

 

Oni koji su ispred , imaju hrabrosti , prepoznaju kvalitet i umeju i mogu da vode; oni su proterani. U njih pucaju oni koji koji slave svoje prosečno i najgore umetničko. Oni grade ubedljive i postojane sisteme u kojima vešto postavljaju slobodu kao prioritet. I tako u prividu slobode svakog građanina, pa i umetnika, vladaju i građaninom i umetnikom. Kvalitetan, autentičan pojedinac u ovom vrtlogu nema šansu, on je uvek uljez. Ovakva umetnička epoha, sa okolnostima bez autentičnih najkvalitetnijih izvora nikad neće biti dobra za umetnost. Najmanje će biti dobra za nevine i autentične. Ne pristaje ovo vreme da budemo angažovani sa svim našim darovima. Ovo vreme traži žrtve nevinih, kreativnih i rekao

Moja želja je mali pokušaj traganja za hrabrima i nepokolebljivcima. Ovim projektom pokušavam da dokažem da postoji ono drugo , kvalitetnije lice umetnosti. 

 

Ovo je treća godina za redom da se projekat 30 sa 30 realizuje. Iz godine u godinu sve je veći broj autora koji šalju svoje radove. Radovi su samim tim raznovrsniji i kvalitetniji. Postojenje različitog nivoa kvaliteta lep su izazov i za autore i za publiku. Grad Zrenjanin i Srbija su dobili drugačiji i po svemu specifičan pregled različitih stavova i poetika velikog broja autora. Pored autora iz gradova Srbije pristigli su radovi i iz Crne Gore, republike Srpske i Makedonije. Autori iz susednih zemalja kao da su predupredili moju želju i  nameru da ovaj projekat podignem na međunarodni nivo.

 

Ove godine na konkurs se javilo 117 autora. Većina je konkurisala sa po dva rada. Prošlo je 126 radova od 91 autora. Žiri je dodelio tri nagrade. Prvonagrađeni  autor je Nada Stamenković, drugonagrađeni Bojan Stašević a treća nagrada pripala je Jeleni Radojčić."


 


 


 


Datum objavljivanja: 25.08.2008.