Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izlog Ivane Živić Jerković

U galeriji FLU, Knez Mihailova 53, 6. novembra, biće izloženi radovi mlade beogradske umetnice Ivane Živić Jerković pod nazivom "Izlog" (2006-2008). Crteži rađeni masnim pastelima, većih formata inspirisani savremenim medijima, filmom, digitalnom fotografijom.

 


Ivana Živković Jerković  diplomirala je 2004 na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu,odsek slikarstvo, u klasi prof. Gordana Nikolića. Upisala je 2004 godine magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu,odsek slikarstvo, u klasi prof. Gordana Nikolića. Član je ULUSA od 2006. 


I Z L O G , crteži, 110x90 cm, 2008, masni pastel  na papiru  


Serija od tri veća crteža  je "Izlog". Ustvari se radi o slici ogledala.


Na samim slikama, uvečani delovi lica ponavljaju se u međusobnom ogledanju. Svaki odraz sa manjim ili večim pomeranjima hvata neki novi deo lica, a zvezdasta struktura ogledala čini da se svi oni izmešaju. Javlja se potreba da se lice, u ovom slučaju "ja" sastavi, kako u likovmo- formalnom tako i u psihološkom smislu. Implikacija na jednu pomalo šizofrenu atmosveru odnosi se ne samo na ličnost, već i na društvo u globalu.


Ideja je bila da napravim "izlog" koji posmatra svog posmatrača. Nešto što je obrnuto od stvarnosti, jer svaki kupac gleda u izlog. Ali  ustvari, potrošačka politika u centru svog proučavanja ima kupca. Marketinške agencije imaju razrađene strategije zasnovane na naučnim činjenicama, kako i kome nešto da prodaju.


Dakle, izlozi tj. reklame također imaju oči.


Magistarska izložba Ivane Jerković Živić se može pogledati u Galeriji FLU u Beogradu u periodu od 6. do 11. novembra.


 


Datum objavljivanja: 17.10.2008.