Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izlagačke prakse u umetnosti i javni prostor

Izlagačke prakse u umetnosti i javni prostor, Poligon IAI i ISUT, Kulturni centar Beograda poziva na predstavljanje projekta, Slobodna umetnička zadruga Treći Beograd - Selman Trtovac. Četvrtak, 22. avgust u 18. sati, Galerija Artget, Trg Republike 5/I.


 


Produkcija i izlaganje savremene umetnosti u Beogradu je u mnogome određeno blokadom i nestajanjem izlagačkih prostora, kao i nezainteresovanošću i nepostojanjem strateškog mišljenja kulturne politike. Polazeći od stava da je izlaganje umetnosti, usled pritiska politika privatizacije, postalo jedno od mesta produkcije i transmisije privatizacionih ideologija, POLIGON IAI (Inicijativa za arhitekturu izlaganja) i ISUT (Inicijativa sa savremenu umetnost i teoriju) su osmislili seriju radnih okupljanja u težnji da definišu ulogu arhitekture i umetnosti u ovom procesu, kao i u prozvodnji novih koncepata prostora izlaganja, kritičkog mišljenja i kreiranja nepostojeće javne sfere. Niz predstavljanja, predavanja i razgovora sa publikom posvećeni su strategijama i politikama umetnika/ca, kustosa/kinja, radnika/ca u kulturi, umetničkih kolektiva, grupa i nezavisnih organizacija koji se na različite načine bave izlaganjem.



POLIGON IAI (Inicijativa za arhitekturu izlaganja) se od 2008. godine bavi pitanjem izlagačkih praksi kroz odnos arhitekture, izlaganja, prostora i produkcije umetničkog dela. IAI radi na formiranju lokalne scene dizajn izlaganja kao profesionalne discipline. Projekat je pokrenula i osmislila arhitektonska grupa Poligon, a do sada je rezultirao serijom predavanja i publikacijom objavljenom 2009. godine.



ISUT (Inicijativa sa savremenu umetnost i teoriju) od 2011. godine radi na povezivanju umetnosti i humаnistike, kаo i uspostаvljаnju novih obrazaca mišljenja sаvremene umetnosti i teorije usled nestajanja javnog prostora koje isključuje kritičko mišljenje i 'teška pitanja' iz javne sfere. Rad ISUT-a je baziran na samoobrazovanju i samoorganizovanju u okviru različitih delatnosti radnih grupa kao što su: Radna grupa 'Četiri lica Omarske', Radna grupa 'Studentski centar Zagreb', Radna grupa 'Udruženi rad' itd.


 


 



Datum objavljivanja: 20.08.2013.