Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iza vrata - Jelene Aranđelović

Otvaranje samostalne izložbe slika Jelene Aranđelović, pod nazivom, Iza vrata - Behind Doors, u Galeriji '73, održaće se u petak, 5. septembra u 20h.

 


Slike iz serije "Iza vrata" inspirisane su mojim boravkom u Tunisu, gde sam učestvovala na Internacionalnom Festivalu u Maharesu.


Svoje razmišljanje započela sam fotografisanjem suka – tradicionalne arapske pijace u Sfaksu. Bez skretanja u neki ekstremni, lažni anti-turistički snobizam, Sfaks kao ekonomsko industrijski grad, te pijaca na mnogo načina zarobljena u vremenskoj kapsuli pruža toliko različitih pravaca za razmišljanje.


I naravno, svako će u platnima koja prikazuju oronule, anahrone fasade asimetričnih i nakrivljenih kućica, u ljudskim figurama koje sede, kreću se ili jednostavno statiraju u tom modernom mesečevom pejzažu, pronaći nešto što ga opseda, što ga možda tera na “proširivanje polja borbe”. Ali, protiv koga ili čega u ovom svetu milijardi nijansi sivog koji nas okružuje…


Za mene, prva asocijacija suka je ruševina koja postoji kao takva i obavlja svoju prvobitnu društvenu funkciju, koliko god da se njena spoljašnja forma tokom vekova menja. Ta ruševina nema tendenciju da bude zamenjena novom – praktičnijom građevinom već nasuprot tome ostaje to što jeste – ruševina, iracionalno prkoseći bilo kakvoj transformaciji osim one koju nameće vreme. Kao takva, ona postaje simbol za slobodno učitavanje. Za nekoga će ona biti simbol anti-globalizma, simbol sveta koji masovne korporacije nisu još takle (barem ne na očigledan, spoljašnji način), sveta koji odumire. Za nekoga drugog, one će biti izvor neuporedive vizuelne inspiracije, način na koji se priroda bori tokom vekova sa produktom čoveka, pri čemu i jedno i drugo tvrdoglavo odbijaju da se promene. Pri svakoj od ovih asocijacija možemo prepoznati gotovo dramski sukob. Za svakoga od nas pojedinačno, odgovor na pitanje na čijoj smo strani krije i odgovor na pitanje kakvi smo ljudi. 


The place was counterfeit, a waiting room between connections,

a transition from one way of being to another, which for the

moment was neither way, no way.


Paul Bowles, Let It Come Down


 


Datum objavljivanja: 03.09.2008.