Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iza tamnih naočara

Moderna galerija Centra za kulturu Lazarevac započinje svoju izlagačku sezonu 2023. godine izložbom slika ""Iza tamnih naočara", Predraga Blagojevića, Stefana Tasića i Luke Tripkovića. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 9. februara u 18h.


 


Na izložbi će biti prikazana tri različita likovna rukopisa objedinjena u zajedničkom promišljanju o "fenomenu Moderne", od "suočavanja svakodnevice sa simbolima političkih ikonografija Predraga Blagojevića", preko kontekstualizacije moderne "u procesima industirijalizacije Stefana Tasića"  do poigravanja sa motivima moderne kroz tradicionalnu formu pejzaža Luke Tripkovića"... "Izložba lirskog naslova "Iza tamnih naočara zamišljena" je kao vizuelni komentar na fenomene epohe Moderne, a raznorodnost likovnih izraza i senzibiliteta predstavlja jedno dijalektičko uzglobljavanje pojavnosti priloženih radova".  (iz teksta kataloga)



Izložba će trajati do 28. februara 2023. godine.



Biografije autora



PREDRAG BLAGOJEVIĆ



Rođen u Valjevu 1972. godine. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, završava 1997. godine. Na istom fakultetu 2001. godine, završava magistarske studije. Pored samostalne umetničke prakse, bavi se pedagoškim, kao i poslovima iz oblasti kulture i medija. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu



STEFAN TASIĆ



Rođen je u Beogradu 1984. godine. Osnovne akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu završio je 2007. godine, sa zvanjem – inženjer arhitekture. Osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu upisuje iste godine, a master završava 2012. godine, u klasi profesora Slobodana Roksandića, kada upisuje i doktorske akademske studije na istom fakultetu. Doktorski umetnički projekat „SENTIMENTALNA POVEST - izložba slika i crteža“ je odbranio 2018. godine (mentor: Mileta Prodanović). Radi kao saradnik u „The International School of Painting, Drawing and Sculpture in Umbria, Italy, Montecastello di Vibio“, tokom jula i avgusta 2011. godine. Od marta 2013. godine je radio na Fakltetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu u zvanju asistenta, a od decembra 2018. je zaposlen u zvanju docenta za užu umetničku oblast Slikarstvo, predmet: Slikarska tehnologija.









LUKA TRIPKOVIĆ



Luka Tripković je rođen 1989. godine u Valjevu. Diplomirao i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno zaposlen na istom fakultetu. Objavio dva romana koji su zapaženi od strane NIN-ovog žirija, a tekstovi su mu objavljivani u Nedeljniku, francuskom L’OBS, američkom Newseek. Povremeno piše za nedeljnik Vreme. Radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.



Datum objavljivanja: 06.02.2023.