Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iza ogledala Biljane Stamenić

U petak, 19. juna u 20 časova u Blok Galeriji, Jurija Gagrina 221, Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autorke Biljane Stamenić, pod nazivom, "Iza ogledala". Izložba traje do 1. jula.

 


IZA OGLEDALA


Idealno društvo koje je obećavala tehnološka revolucija, a i sama je ujedno označila početak new - age, je za kratko vreme pokazalo svoje pravo lice.

Novo doba je zamišljeno kao početak blagostanja i progresa kako materijalnog tako i duhovnog. Mašine, kao glavni medijator ovog sveta, su trebale u mogo čemu da olakšaju življenje, dajući čoveku više slobodnog vremena i stvarajući mu prostor  za lagodniji život kontemplativnog sadržaja.

Ono što se zaista desilo i čega smo i sami svedoci je brzina življenja, koja ne ostavlja mnogo prostora za dublje razmišljanje o svetu u kojem živimo. Informacije se prihvataju u onom obliku u kojem su i dobijene. Vreme je mnogo brže od nas, a mi se non-stop uspinjemo da održimo korak sa njim.

Slabost, umor, strah, lenjost, nisu dozvoljeni, ne sme se izgubiti korak sa mašinom, jer onda si ispao iz trke za boljim, jačim, dominantnijim, materijalnim svetom. Zbog toga "mali" čovek je sve vreme u pokušaju da dostigne savršenstvo mašine. Usavršavajući se izgubio je čoveka, izgubio je sebe. Zaboravio je na prave i trajne vrednosti, neiskvarene iluzijom savršenog sveta.

Analizirajući svet u kojem živim nisam mogla a da se ne zapitam, "šta je to što se nalazi iza ogledala", iza jarkih boja, mirišljavih stvari, lažnih osmeha,dobrih pakovanja?

Ogledalo - kao simbol privida i iluzije je predstava prividne stvarnosti, koja u savremenom društvu sve više uzima primat nad stvarnim svetom koji se ne vidi u odrazu ogledala. Čovek ne postavlja sebi pitanje kvaliteta i da li je on pod obavezno skriven u lepoti naših odraza?

Radovi su ogledalo stavrnosti u kojoj živim, pokušaj da pronađem nesavršenstvo tj. čoveka.

Moj svet čeka trenutak da bude ono što jeste. On nije idealan, nosi u sebi naivnost i iskrenost, koja baš nije na ceni u modernom društvu, ali ja ne želim da ih se odreknem. Da bih ga zaštitila oprezna sam sa uvek sa uvek spremnim štitom u slučaju napada neistomišljenika.

S toga sam za rad izabrala materijale koji se po svom poreklu ne trpe. Njihova različitost , finoća i grubost, jesu svet o kojem pričam, savršen, hladan, čvrst, oštar - moderan svet rajsnadle i nežan, zamršen, vijugav-svet čoveka isprepletan nitima konca.


Biljana Stamenić


 


Biljana Stamenić je rođena je 1979. godine u Šapcu. Završila je FLU u Beogradu 2005.godine. Član je ULUS-a od 2006.god. Izlaže od 2000.god. i dosada je priredila dve samostalne izložbe (Galerija Vladislav Maržik, Kraljevo 2005 / Mala galerija ULUPUDUS-a, Beograd  2007) i učestvovala na preko četrdeset grupnih (Međunarodni bijenale umetnosti minijature Gornji Milanovac 2008 / I Međunarodno bijenale minijature, Nikšić 2005 / 42, 44, 46, 49, 51. Oktobarski salon, Gradski muzej, Šabac / Novi članovi ULUS-a, Cvijeta Zuzorić, Beograd 2006 / Prolećna izložba 2006 i Prolećna izložba 2007, Cvijeta Zuzorić, Beograd / Jesenja izložba 2007, Cvijeta Zuzorić,  Beograd / Ego(šk)art, Cvijeta Zuzorić, Beograd 2005 / OUT SIDE projekat 2006, Tursko kupatilo, Beograd / XVII bijenale tapiserije, SULUJ, Beograd / Prolećna izložba 2006, Stara kapetanija, Zemun /  Jesenja izložba 2007, Stara kapetanija, Zemun / Novembarski salon 2004, Kraljevo / Izložba učesnika Internacionalnog likovnog karavana, Cherish likovni centar, Beograd 2007 / IX i XIV izložba malog formata, Kulturni centar, Šabac / Izložba portreta 2001, Kulturni centar, Šabac / Izložba crteža 2006, Kulturni centar,  Šabac / Izložba kolaža i asamblaža 2005 i 2006, Kuća Đure Jakšića, Beograd / XXVI izložba crteža, Galerija NU Braća Stamenković, Beograd / II Međunarodno bijenale kolaža i asamblaža, Galerija NUBUS, Beograd / Novogodišnja prodajna izložba članova ULUS-a 2008, Galerija ULUS, Beograd / Izložba crteža povodom premijere predstave ”Galeb”, Narodno pozorište, Beograd / Kolektivna izložba studenata FLU, Solun, Grčka 2002 / Izložba povodom promocije kalendara za 2006 godinu, Klub Akademija, Beograd / 30, 31, 32, 33. izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU, Galerija Doma omladine, Beograd). Učesnik likovnih radionica (FIST 2006 - Commedia Del’Arte - predavač Klaudio di Maljo / OUTSIDE projekat 2006)

Telefon : 064/2053950

E-mail : nioba79@yahoo.com


Portfolio Blok Galerija


 


 


 


Datum objavljivanja: 17.06.2009.