Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iza beline

Iza Beline je samostalna izložba Gordane Čekić, u Blok Galeriji, Jurija Gagarina 221, od 6. do 19. juna.


 


Svaka nova izložba je za Gordanu Čekić samo privremeno zaustavljanje stvaralačkog procesa istraživanja granica i mogućnosti medija - materije, pokušaj redefinisanja izabranog galerijskog prostora u lični integralni ambijent u kome svi segmenti koji ga formiraju nose odlike celine. U ovom slučaju umetnica je oblikovala ambijentalnu instalaciju u koju se  integrišu slike, objekti od parafina, slikane trake, kao sinteza svetlosti, prostora, kretanja materije u prostoru.

Bogato strukturirano, ali skoro monohromo, slikano  polje Gordana organizuje potpunim redukovanjem kolorita do bele, postupno nanoseći sloj preko sloja bojene  poteze, različitog intenziteta i  oblika. Iz dubine prosijavaju zapetaste površine - metalno sive ili rumeno žute učestvujući u stvaranju aktivnog, sugestivnog pulsiranja materije koja trajno emanira.




Ideju redukovanja umetnica dosledno razvija i uvođenjem kondenzovanih oblika- trougla, kruga, širokih šrafura, da    dinamizuju površinu slike, ili je površina, pak, dodatno senzibilizovana lazurnim namazom parafina. Od parafina, sa dodatkom pigmenata  formirani su  i objekti postavljeni uz određene slike ili samostalno u prostoru, smešteni da  potenciraju intimistički intonirane- duboko lične prostore  duhovnosti Gordane Čekić, koja i ovom izložbom potvrdjuje svoje posebno mesto na beogradskoj likovnoj sceni.


Rođena je 1959.g. u Užicu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1991g. Magistarske studije završila je 1994.g. na istom fakultetu, slikarski odsek. Član je ULUS-a od 1992.g. Izlaže od 1989.g. Učestovala je u radu više kolonija i izlagala na 80 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo i crtež (Nagrada za slikarstvo iz fonda "Riste i Bete Vukanović", Perspektive, izložba meseca septembra radio "Pingvina", druga nagrada na trećem bijenalu akvarela 1997.g...)


Stipendista je republičkog fonda od  1991.g. do 1993.g.  Sekretarijat za kulturu grada Beograda joj  je u 2005. g. otkupio sliku "Ljuljaška". Od 2002.g. učestnik je projekta "Balkan - kulturni prostor bez granica". Sa Branislavom S. Marković autor je prve vizuelne izložbe u okviru VII Međunarodnog gitarskog festivala. Priredila je 17 samostalnih izložbi.. Živi i radi u Beogradu.


 


 



Datum objavljivanja: 02.06.2008.