Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iz privatnih kolekcija Zbirka Vujnović

U četvrtak 2. septembra u 19 časova otvara se izložba Iz privatnih kolekcija Zbirka Vujnović, 2 – 20. septembar 2021. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 





Galerija predstavlja još jednu izložbu iz serijala „Iz privatnih kolekcija“ ustanovljenog 2009.godine sa ciljem da se, kako stručnoj publici, tako i široj javnosti, ukaže na sadržaj pojedinačnih kolekcija, kao i na ukupan značaj fenomena kolekcioniranja. Najpre inicirani ljubitelj umetnosti, nakon više od trideset godina Miodrag Vujnović je i posvećeni kolekcionar čija zbirka danas broji više od dve stotine umetničkih radova. Sistemski odabirana, dela nastajala od kraja 60-tih do danas – govore u prilog kolekcionara koji duh svog vremena živi kroz neposredne veze, razmenu afiniteta i pogleda na svet sa svojim savremenicima i autorima ovih dela.







Кolekcionari zauzimaju vrlo važno mesto u “ekosistemu” savremene umetnosti.  Ne samo zbog višestruke podrške koju bi mogli da pruže umetnicima, kao i zbog uticaja  koji mogu imati na dugovečnost rada profilisanih privatnih galerija, već i zbog ukupne konverzacijske komponente, razmene uticaja i iskustava sa svim relevantnim učesnicima, pojedincima i institucijama, u mreži projektovanja, investiranja i plasmana novih kulturnih vrednosti i posebno kulture savremene umetnosti.



Kolekcija Vujnović predstavlja ne samo zbir vrednih artefakata po sebi, čiju centralnu osovinu čini zbirka crteža i radova na papiru, poslednjih godina i deo vredne kolekcije skulptura – već i prostor kreativne laboratorije, otvorenog procesa koji bi u neposrednom kontaktu sa kreacijom, proizveo neki od priželjkivanih modela inteligibilnog u vizuelnim umetnostima. Umetnici čiji su radovi obuhvaćeni kolekcijom, i za ovu priliku predstavljeni u galeriji „Beograd“ su: Stevan Knežević, Bora Iljovski, Zdravko Joksimović, Dragan V.Jovanović, Žarko Bjelica, Jelena Trpković, Dušan Petrović, Nikola Vukosavljević, Željka Momirov, Dušan Milovanović, Saša Pančić,  Mihael Milunović, Slobodanka Stupar i Aleksandar Rafajlović.


Koncept izložbe i tekst u katalogu : Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti



Datum objavljivanja: 31.08.2021.