Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Iz mira u zemlji u svemir

U utorak, 10. februara u 19 sati u Nacionalnoj galeriji Beograd, Dositejeva 1, otvara se izložba autorki Gaje Kobav i Špele Cvetko, pod nazivom "Iz mira u svet u svemir". Radovi slovenačkih umetnica mogu se pogledati do 24. februara.

 


Gaja Kobav živi i radi u Sloveniji. Od 2001 godine članica je društva keramičara i lončara Slovenije. Usmerava svoju stvaralačku snagu i osećaj za oblikovanje u glinu, u to organsko gradivo, u prvobitno, najelementarniju materiju. Ona je postala njen mamac magije. Autorka prvo oblikuje eksponate određenih likovnih kvaliteta i estetskih normi, njene vlastite kreacije pripadaju njenom idejnom bogatstvu i govore tihi jezik njenih osećaja, doživljaja, vizija, snova. A sve što je lepo možemo upotrebiti i za ukras. Tako se oba zahteva spajaju u celinu.


Špela Cvetko, koja radi i živi u Sloveniji, diplomirala je kao slikarka 2004. godine u Ljubljani. Od 1999. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama kod kuće, a i u inostranstvu. Stvaralačka misao diplomirane slikarke Špele Cvetko, nezaustavljivo i neograničeno putuje u sve ostvareno. U njemu otkriva posebne vibracije i saznaje da je sam proces kreiranja u svoj punoći prisutan baš u kosmosu, da je to ona pokretačka snaga, koja mu daje svoj ritam, menja ga i preobražava. Ukreativnosti svega ostvarenog traži svoj izraz i pronalazi ga.


 


 


Datum objavljivanja: 06.02.2009.