Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivo Goldstein: Jasenovac

Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada upravo je objavila kapitalno delo istoričara Ive Goldsteina Jasenovac. Promocija sa konferencijom za novinare će se održati 4. aprila četvrtak u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju Birčaninova 21, Beograd.


 


Monografija  Ive Goldsteina  Jasenovac (960 stranica) nastala je u vremenu u kom je istorijski revizionizam u punom zamahu. Nacionalisti, zavisno od provenijencije, ustraju u tvrdnji da Jasenovac nije bio logor smrti, štaviše, posežu za izmišljotinom da je tek 1945. postao stratište, dok se, s druge strane, broj jasenovačkih žrtava morbidno uvećava preko svake mere. Mnogi će stoga knjigu Jasenovac Ive Goldsteina doživeti kao polemiku s revizionističkim ispadima. Ona to nije iz dva osnovna razloga. Prvo, revizionizam – neovisno o tome pokušava li negirati zločinačku narav ustaškog režima ili čitav jedan narod pokušava stigmatizirati kao zločinački – polemike nije dostojan. Drugo, i važnije, ovo je prva prava naučna monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svetskog rata.



Istoričarka Dubravka Stojanović je o monografiji Ive Goldsteina napisala:  ,,Posedujući izuzetno raznovrsnu građu i, posebno, primenjujući nove naučne metode, Goldstein je rekonstruisao i život u logoru, od načina ubijanja zarobljenika do mnogih podataka iz svakodnevnog života. Zahvaljujući dugogodišnjem radu na pitanjima Holokausta, Goldstein je uspeo da logor Jasenovac uklopi u evropski kontekst masovnih uništenja „nepoželjnih“ naroda i da ga time stavi u tokove evropske i svetske istorije.”



Monografija Jasenovac je utemeljena na obilju arhivske građe i pisana akribično, odgovorno, bez ideoloških predrasuda, zadnjih namera i politikantskih motiva. No naučna objektivnost ne može i ne sme dokinuti moralni stav autora, niti može – posebno kada je reč o strahotnom nacifašističkom nasrtaju koji je čovečanstvo doživelo u Drugom svetskom ratu – dokinuti empatiju prema žrtvama tog nasrtaja. Utoliko Jasenovac Ive Goldsteina nije samo fenomenologija nepojmljivih ljudskih patnji i posrnuća, nego i primer harmonične uravnoteženosti naučnih i moralnih imperativa.



Promocija sa konferencijom za novinare će se održati 4. aprila (četvrtak) u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd). O knjizi će govoriti dr Latinka Perović, dr Milan Koljanin  i autor.


Ivo Goldstein (1958), istoričar i diplomata, zaposlen je od 1980. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gde je napredovao do zvanja redovnog profesora. U prvom delu karijere bavio se vizantologijom i hrvatskom istorijom srednjeg veka, prvo ranim srednjim vekom, kao i istorijom Jevreja u Hrvatskoj, a od sredine devedesetih i različitim aspektima hrvatske istorije 20. veka.



Objavio je dvadesetak knjiga, od kojih se ističu Bizant na Jadranu VI–IX stoljeće, 1992, Hrvatski rani srednji vijek, 1992, Hrvatska povijest, 2003. (objavljena u četiri hrvatska, tri engleska, slovenskom i albanskom izdanju), Židovi u Zagrebu 1918–1941, 2004, Hrvatska 1918–2008, 2008, Dvadeset godina samostalne Hrvatske, 2010, Povijest Hrvatske 1945–2011, I–III, 2011. i Zagreb 1941–1945, 2011. Sa Slavkom Goldsteinom objavio je knjige Holokaust u Zagrebu, 2001. (američko izdanje 2015), Jasenovac i Bleiburg nisu isto, 2011, Tito, 2015. i Jasenovac – tragika, mitomanija, istina, 2016. S Vladimirom Anićem autor je Rječnika stranih riječi, 1999, te suautor Hrvatskog enciklopedijskog rječnika, 2002.

Od 2013. do 2017. bio je hrvatski veleposlanik u Francuskoj i Monaku te stalni predstavnik pri UNESCO-u.


 



Datum objavljivanja: 27.03.2019.