Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivanka Raspopović 1930 - 2015

Muzej savremene umetnosti sa žaljenjem obaveštava javnost da je u Beogradu preminula arhitektkinja Ivanka Raspopović, uz pokojnog Ivana Antića, autorka projekta zgrade MSU na Ušću.

 



 


Ivanka Raspopović je rođena 1930. godine u Beogradu. Završila je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1954. Profesionalni angažman započela je u građevinskom preduzeću "Rad", a veći deo radnog veka provela je u "Srbijaprojektu".



Najvažnije arhitektonske objekte projektovala je u saradnji s Ivanom Antićem. Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za koju su autori 1965. godine dobili "Oktobarsku nagradu", smatra se za remek-delo arhitekture socijalističkog modernizma u Jugoslaviji. Pored zgrade MSU, s Antićem je projektovala i Muzej "21. oktobar" u Kragujevcu.



Uz to, Ivanka Raspopović je autorka projekta za zgradu Fabrike kablova u Jagodini, radničke kantine u Obrenovcu, TBC stacionara u Prizrenu i Robne kuće u Bečeju. Sa Slobodanom Mihajlovićem je radila na projektu industrijske zone u Priboju, na rešenju za drugu fazu Aerodroma Beograd, dva predajnika na Zlatiboru, zgradu Elektrodistribucije i stambenu zgradu na Trgu partizana u Užicu.



Ivanka Raspopović je zadužila Muzej savremene umetnosti i celokupnu javnost nesebičnim zalaganjem tokom izrade projekta rekonstrukcije zgrade MSU. Nakon smrti Ivana Antića, nastavila je da se bori za očuvanje integriteta ovog spomenika kulture od nacionalnog značaja.


 



Datum objavljivanja: 09.06.2015.