Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Živić: Plivačice

Samostalna izložba slika autorke Ivane Živić, pod nazivom, "Plivačice", otvara se u utorak 29.avgusta u galeriju Zadužbine Ilije M. Kolarca u 19h.


 


Postavku čini oko 14 slika nastalih u poslednje 4 godine. U pitanju su ulja na platnu a i dalje je voda i prizori pod vodom neiscrpna inspiracija za mene. Deo postavke čini i moderan Reefroom akvarijum kao i zvučna podrška u vidu žubora vode.


 




Ivana Živić (Sarajevo, 1979) slikarka je koja živi i radi u Beogradu.



Živićeva je diplomirala slikarstvo 2004. godine na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, Odsek za slikarstvo, gde je i magistrirala dve godine kasnije. Od 2006. stalna je članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), od kada je prisutna na 17 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za Drugo mesto crtačkog fonda Vladimir Veličković (2016),  Prve nagrade Rotari kluba (2014), Pohvale Fonda Vladimir Veličković (2012), nagrade za produkciju rada iz Fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog bijenala crteža u Pančevu (2009). Učestvovala je na umetničkim rezidencijama u Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj (2009) i GLO ART centra u Lanakenu, Belgija (2015). NJeni radovi se nalaze u kolekciji savremene umetnosti Wiener Städtische u Beču, kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta.

 



Ivanina dela karakterišu istraživanje enterijera ispunjenih vodom, naslikanih sa karakterističnom mešavinom figuracije, fantastike i montaže. Posmatrač se oseća obavijen ovim prostorima nastanjenim usamljenom figurom plivača koja istražuje unutrašnji emotivni svet.

Dostigavši tehnički vrlo visok slikarski standard, Živićeva se ne bavi neprijatnim temama sveta oko nas već boravi u svetu osećanja, predstavljenih kroz seriju visoko estetizovanih metaforičnih prostora kroz koje telo plivačice sa lakoćom prolazi, leti i zaranja. Dva osnovna gradivna elementa priče – plivačica i sobe – pozicionirani su kao prirodni odgovor na neprirodnu situaciju: prostori deluju stabilno i stvarno, dok se telo plivačice pojavljuje kao rasplinuta, nestvarna pojava, astronaut koji krstari nekim svojim unutrašnjim svemirom

Aleksandra Lazar, teoretičarka umetnosti

Stvaralački rad Ivane Živić započinje u pojavnom, uočenim prizorom i izdvojenim detaljem, a završava bogatom i nadrealnom likovnom pričom. Scenografski interpretirani kao kulise velelepnih zdanja, zidovi među kojima se krećemo postaju prostori želja i kontemplacije, ali i potrebe za kontrolom i racionalizacijom. Umetnica kombinovanjem tri motiva kojima gradi prostor slike – vode, raskošnog enterijera i usamljene figure, posmatrača sigurnom rukom vodi u likovnu naraciju koja polazi od vidljive realnosti. Služeći se realizmom i višeznačnošću, Ivana Živić postiže začaranu i poetsku atmosferu slike koju prisustvo vode naglašava svojim višestrukim simboličkim značenjima. Nestvarni ambijenti takođe su bogati simbolima, dok je odenuta figura u promišljenom i asocijativnom odnosu sa prostorom kojim se kreće bez zadržavanja.

Zorica Atić, istoričarke umetnosti

Sama umetnica o svojim radovima kaže: „LJudi su oduvek tražili slobodu u religiji, filozofiji, kulturi i umetnosti. Svako u skladu sa ličnim senzibilitetom teži oslobođenju od straha, oslobođenju od patnje, pritiska, tuđih mišljenja, nametnutih uverenja… Voda izaziva osećaj lakoće, levitacije, letenja i slobode, dok sa druge strane, prostori, makar bili i raskošni, ostavljaju utisak neke teskobe, sputanosti, klaustrofobije, zatvora. Utisak potopljenog prostora guši, ubrzava želju za nalaženjem izlaza, pojačava težnju za slobodom.“

 

 www.ivanazivic.com


 




 




Datum objavljivanja: 24.08.2017.