Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Stojaković: Nedogled

Galerija Milorada Bate Mihailovića Kulturnog centra Pančeva Ambijentalna instalacija
"Nedogled" Ivana Stojaković od 6. do 20. februara 2023. Otvaranje: 6. februar, u 19.00
započinje jednočasovnim vođenjem kroz izložbu.

 



 


Vođenja kroz izložbu: sreda / 8. februar od.16.30 do 17.05 i od 17.20 do 17.55


Umetnički projekat Nedogled,  rezultat je višegodišnjih istraživanja koja se odnose na proces umetničkog stvaranja, gde je umetničko delo ishodište, a ne cilj istog. Tehnički se oslanja na eksperimentalni pristup klasičnom grafičkom mediju i postupku visoke štampe, a tematski na refleksiju. Tema i tehnika koje se zasnivaju na principu umnožavanja lika, odnosno matrice, interesantno su se podržale stvarajući jedan autorefleksivni mehanizam koji ispituje i ističe granice i mogućnosti medija: štampe i papira.

Započet 2001. godine i razvijan u više faza, projekat je podvrgnut ideji o sažimnju svih prethodnih i budućih faza u jedan rad sa ciljem praćenja sukcesivnih promena i transformacija koje se dešavaju u kreativnom procesu, materijalu i prostornom organizovanju rada. Ključ sažimanja je u poništavanju materijalne i nezavisne egzistencije pojedinačnih faza. Papir, čiju materijalnost ispitujem u kreativnom procesu, postaje glavni medijator u tehnološkom rešavanju ovog problema. U polju grafike papir je nosač dela, koji ima funkciju da poput ogledala pokaže odraz (otisak matrice), ali ga, za razliku od njega, i zadržava. Ovo zadržavanje je formalno uobličavanje dela taloženjem otisaka, pritisaka, tragova. Papiru pokušavam da, donekle, dam svojstvo ogledala  koje  ne zadržava odraz, time što proces ne zaustavljam u trenutku estetskog ispunjenja, već nastavljam taloženje na istim komadu papira. Proces postaje neprekidan tok, u neprestanom menjanju, a forma dela skup svih mikro i makro promena u materijalu,  prostoru i vremenu bez intencije ka konačnom uobličenju. Drugim rečima delo nema konačni vizuelni cilj, niti kraj, ono je proces čija se pojavnost ogleda u trenucima pokazivanja tekuće faze.



Ivana Stojaković





...Iz klasične priče o grafici počinje Ivanina poezija. Ako se ima u vidu da je grafika umetnost multi-originala, jednom matricom se napravi tiraž originalnih otisaka,  onda njen rad postavlja pitanje:  kakav je rezultat nakon višegodišnjeg ponavljanja otisaka na istoj podlozi?

...Ovaj umetnički rad je pre svega jedna akumulacija ogromne, utrošene energije, koja je u vremenu trošena i slagana, i slagana, i slagana. Otisci se umnožavaju do granica izdržljivosti papira. Energija je fizička energija koja se koristi za otiskivanje, beskonačno ponavljanje ali i mentalna - koncentracija svaki put pri nanošenju boje, podešavanju  pritiska, ostavljanju traga itd. Svest o trajanju koja je vezana za život i namera, što je posebno zanimljivo, da se ovaj višedecenijski proces nastavi kao jedan životni ciklus ostavlja ovo delo sa tri tačke, kao nešto što će da traje.



Radomir Knežević

redovni prof. FLU u Beogradu i mentor doktorskog umetničkog projekta





Ivana Stojaković (1976.god, Beograd).  Diplomske studije na FLU u Beogradu završava 2003. god na odseku Slikarstvo. Na istom fakultetu magistarskim i doktorskim umetničkim studijama kompletira svoje formalno obrazovanje završno sa 2020. god. Paralelno sa tim, obrazovno, umetničko i radno iskustvo sticala je i u Indoneziji, gde je boravila dvanaest godina, velikim delom kao stipendista indonežanske vlade.

Do sada je realizovala dvadeset samostalnih izložbi i performansa u Srbiji i  Indoneziji i učestvovala na preko osamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada, stipendija, rezidencija i priznanja za svoj rad.

Stekla je i veliko pedagoško iskustvo radeći kao nastavnik likovne kulture u nekoliko osnovnih škola u Srbiji i  na Univerzitetu Vidijatama (Widiyatama) u Bandungu (Indonezija) 2012/13. god. kao predavač za crtanje i videografiju. Učesnik je i organizator više umetničkih kolonija, rezidencija, kreativnih radionica, umetničkih prezentacija, performansa kao i drugih raznovrsnih aktivnosti iz oblasti umetnosti. Član je ULUS-a od 2004. god.


 



Datum objavljivanja: 06.02.2023.