Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Milev: Meta element

U petak 28. februara u 19 časova otvara se izložba Ivane Milev Meta elementm28. februar – 16. mart 2020. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Ivana Milev (1987) diplomirala je i doktorirala 2017. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je priredila trinaest samostalnih i učestvovala na nekoliko desetina grupnih izložbi, internacionalnih kolonija i radionica. Dobitnik je brojnih priznanja od kojih izdvajamo poslednju III nagradu Niš art fondacije za 2015. godine. Skulptorski radovi nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama. Rad Ivane Milev zamišljen je kao efemerna instalacija velikog formata posebno osmišljena za prostor Prodajne galerije „Beograd“.







Opus Ivane Milev počiva na pažljivoj opservaciji i aproprijaciji struktura živog sveta i njegovih stalnih metamorfoza. Sa njenom efemernom skulpturom ostavljenom da slobodno visi sa stropa ili izranja iz tla – prisustvujemo gotovo ćelijskom bujanju struktura jedinačnog industrijskog modula, koji pokušava da pomiri ritam minuciozne konstruktivističke logike sa poetskom vizijom forme. Sama izrada zasnovana je na postupcima dugotrajnog, strpljivog, gotovo meditativnog tkačkog procesa – kumulacije, predenja, pletenja i tkanja elementima odbačenih mas-produkata. Industrijske žice, izolacione trake, plastični graničnici i spojnice, neki su od ovih (meta)elemenata isprepletenih u čitave sisteme mreža i graničnih veza na kojima počivaju elastična tela skulpture. Ona su najpre zidni reljefi, potom asamblaži, a zatim i skulpture velikog formata, sada delotvorno organizovane u „imaginacijsko tkanje“ samog prostora.



       

Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)



Datum objavljivanja: 28.02.2020.