Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Kostić: Sutra počinje danas

U petak, 16. novembra u 18 časova otvaras se izložba fotografija „Sutra počinje danas“ autorke Ivane Kostić, u galeriji Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća (Majevička 9). Izložba traje do 4. decembra.


 


Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.



- Svaki pogled kroz objektiv je iskustvo koje svedoči o individualnom. Izložba fotografija Ivane Kostić govori jezikom estetske iskrenosti, a njena kontemplacija nad motivom rečnog sutona je odraz ličnog istraživačkog impulsa.

Svet je neprestano u stanju kretanja. „Ne može se dva puta ući u istu reku”, Heraklitova je poznata tvrdnja, danas naučno prihvaćena činjenica. Pitanje percepcije odabranog motiva u pejzažu reke, doživljeno je kroz princip iščitavanja i ponavljanja, i postalo je inspiracija primenjenoj umetnici da ga istraži kroz medij fotografije. Prizor smiraja dana na Dunavu je stvaran, kao i tren pre nego što se sunčana lopta ugasi ili potone, ali je i kreacija onoga koji ga fotografiše. Posmatrača osvaja poetikom i spokojem reke sagledane sa različitih pozicija duž njenog toka, uvek u istim trenucima dana. Taj prizor je vekovima isti i inspiracija mnogim umetnicima, ali i suštinski drugačiji jer ga doživljava druga osoba u drugom vremenu, a zatim i ista osoba u drugom, a odabranom vremenskom trenutku.

Svaku fotografiju određuje trenutak, izdvajajući određeni prizor u prostoru i lokalizujući ga u vremenu. Trenutak se probija kroz mrežu vremena, da bi tako oslobođen, ili pak trajno zarobljen, postojao kao impresija i izložena slika. Umetnička intervencija je zabeležiti taj zaustavljeni trenutak i potom ga prikazati, iznova i iznova, dovodeći odabrani prizor do pročišćene likovnosti.

Priroda je i dalje ključni faktor u razumevanju našeg mesta u trenutku sadašnjem. Autorkina pažljiva selekcija fotografija ističe množinu shvatanja pejzaža i akumulaciju značenja. Interpretacije se nadovezuju i preklapaju, sve dok i stvarni prostor van fotografije ne postane narativ Platonovih senki i slika.



Ulaz je slobodan.


 



 


Datum objavljivanja: 13.11.2018.