Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ivana Kosanović: Opiranje kože

Izložba “Opiranje kože” Ivane Kosanović Od 26. januara do 12. februara 2021.
Galerija Doma omladine Beograda

 



 


Ivana Kosanović će kroz seriju radova predstaviti video performanse koji se bave temama telesnosti, rodne kategorizacije, dominacije, disperzije svesti i decentralizacije identiteta. Na izložbi Opiranje kože će biti prikazani radovi koji se nalaze na granicama filmske i likovne umetnosti, koji kroz sintezu različitih medija čine izložbu transmedijskim projektom.



Razumevanjem zvuka, slike, video zapisa i izvedbe, umetnica sugeriše na važnost interdisciplinarnog pristupa u umetnosti, koji kroz opšte sagledavanje postaje film za sebe. Sa druge strane, tematsko objedinjavanje pitanja ženskog tela i nametnutih društvenih normativa korespondira sa čitanjima teksta sa aspekata teorije, književnosti, filozofije i istorije umetnosti. Na taj način Ivana Kosanović uspostavlja hipotezu o telesnosti kao iskazu, koji kroz aluzije na slikarstvo i crtež sačinjava intertekstualni zapis u domenu eksperimentalnog filma.



Ivana Kosanović (1980) je vizuelna umetnica i lingvistkinja iz Beograda koja se bavi video performansom, fotografijom i psiholingvističkim istraživanjem u oblasti psihološkog nasilja. Osnovne studije završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za srpski jezik i književnost (2010) i master studije na Katedri za opštu lingvistiku (2012). Scenario i filmsku režiju učila je u Centru za vizuelne komunikacije Kvadrat u Beogradu (2005-2010) i performas i video umetnosti (2016-2017). Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završila je master studije na odseku Novi mediji (2020).



Njeni kratki igrani filmovi i video performansi prikazivani su na različitim internacionalnim festivalima.





Galerija Doma omladine Beograda


 



Datum objavljivanja: 25.01.2021.